Index Vakbarát Hírportál

Január harmadik hetében jön a sorsdöntő brexitszavazás

2018. december 17., hétfő 17:38 | aznap frissítve

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a londoni alsóház a január 7-én kezdődő héten folytathatja a brexit feltételeiről szóló vitát, az utána következő héten pedig szavazhatnak is a megállapodásról – írja az MTI.

A vitasorozat és a szavazási folyamat újrakezdésének időpontját a brit kormányfő hétfő délután jelentette be az alsóházban, amikor a múlt heti évzáró EU-csúcsról tájékoztatta a képviselőket.

Az EU-val elért 585 oldalas kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti tervek szerint múlt kedden kellett volna szavaznia, de Theresa May egy nappal előtte elhalasztotta a voksolást a megállapodásba foglalt ír biztosítékkel kapcsolatos komoly nézeteltérések miatt.

A Sky News felmérése alapján egyébként továbbra is a britek több mint fele támogatna egy újabb népszavazást a brexit ügyében, míg az emberek 36 százaléka ellenezné a második referendumot. Egy esetleges szavazás esetén egyébként az emberek

Érdekes módon egyébként a megkérdezettek több mint fele gondolja ugyanakkor azt is, hogy egy újabb népszavazás hitelvesztéssel járna.

A halasztással May ugyan időt nyert, de nem lett könnyebb a helyzete, hiszen ha nem sikerül lényegi változtatásokat elérnie az EU-nál, akkor a megállapodás majdani szavazásán ugyanúgy vereségre számíthat. A lehetséges forgatókönyvekkel korábban ebben a cikkben foglalkoztunk:

Rovatok