Index Vakbarát Hírportál

A rendőrök eljátszották, hogy kivégzik a folyón keresztül érkező menekülteket

2018. december 18., kedd 11:37

Rendszeresen küldik vissza illegálisan görög rendőrök Törökországba azokat a bevándorlókat, akik a két ország határfolyóján, az Evroszon keresztül próbálnak bejutni Görögország északkeleti részébe. A hatóságok fel sem ajánlják a menedékkérelem benyújtásának a lehetőségét az országba érkezőknek  - közölte kedden a Human Rights Watch.

Közleményében a nemzetközi jogvédő szervezet rámutat arra, hogy a görög rendőrök

egyes esetekben erőszakhoz, köztük törvényen kívüli kivégzések színleléséhez folyamodtak, és elkobozták a migránsok vagyontárgyait.

A New York-i székhelyű szervezet 26, Irakból, Marokkóból, Pakisztánból, Szíriából, Tunéziából és Jemenből érkezett embert interjúvolt meg Törökországban május és november között, és a 26 próbálkozóból 24 - köztük egy 19 éves terhes kurd nő - arról számolt be, hogy azonnal visszapaterolták a török oldalra. Todor Gardos, a HRW görögországi kutatója, felszólította a görög hatóságokat, hogy haladéktalanul vizsgálják meg a visszaélésekről és törvénytelen eljárásokról szóló panaszokat.

Őrizetbe vesznek, megvernek és kiutasítanak embereket Görögországból, akik semmilyen bűncselekményt nem követtek el, anélkül, hogy biztosítanák jogaikat vagy biztonságukat.

A szervezet jelentéséhez csatolt videó (a sokkoló képkockák miatt csak saját felelősségre!) szándékosan be nem azonosítható rendvédelmisek által elkövetett kegyetlen kínzásokról, a menekültek kifosztásáról és megalázásáról számol be:

A menekültügyért felelős görög minisztérium adatai szerint 2018 eleje és november közepe között legalább 14 250 ember kelt át az említett folyón, szemben azzal az 5500-al, akik tavaly ezen az útvonalon érkeztek.

(MTI)

Rovatok