Index Vakbarát Hírportál

Corbyn: Akkor is lenne brexit, ha én lennék a miniszterelnök

2018. december 22., szombat 12:37

Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt vezetője a Guardian napilap kérdésére elmondta, az Egyesült Királyság akkor is kilépne az Európai Unióból, ha jövőre előrehozott választásokat tartanának és azt a Munkáspárt megnyerné. A baloldali párt vezetője azt nyilatkozta, ha ő lenne a brit miniszterelnök, akkor megpróbálna kialkudni egy jobb brexit-alkut, mint amit Theresa May konzervatív miniszterelnöknek sikerült, és igyekezné kiharcolni, hogy az Egyesült Királyság vámunióba kerüljön az Európai Unióval. 

Arra kérdésre, hogy megszavazná-e a pártja a May-féle brexit javaslatot azért, hogy elkerüljék azt, hogy egy alku nélküli kilépést és az ezzel járó esetleges káoszt a brit-EU határon 2019 március 29-én, vagyis a brexit határideje után, Corbyn nem adott választ. Annyit mondott, hogy szavazni kellett volna a javaslatról december 11-én, arról pedig, hogy a szavazást a miniszterelnök elhalasztotta, nem ő vagy a Munkáspárt tehet. 

Mindez azért érdekes kérdés, mert a Munkáspárt képviselőinek és szavazóbázisának egy része felől nagy a nyomás a párt vezetésén, hogy támogassa egy új népszavazás kiírását és azon kampányoljon az EU-ban maradás mellett. Corbyn viszont sosem foglalt nyíltan állást a brexittel kapcsolatban, amit sokan a szemére is vetettek már korábban. A Guardiannak csak annyit mondott a kérdésről, hogy a Munkáspárt bázisának 60 százaléka a maradásra szavazott 2016-ban, 40 százalék viszont a kilépésre, ezt pedig a pártnak el kell fogadnia. Corbyn szerint a Munkáspártot az teszi különlegessé, hogy össze tudja hozni a különböző oldalakat, így a brexitre és az az ellen szavazókat is. Az ő javaslata, vagyis hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból, de maradjon azzal vámunióban, pont ezt érné el. 

Rovatok