Index Vakbarát Hírportál

Francia zavargások: elege van a kormányfőnek

2018. december 24., hétfő 18:06

A "rend visszatérését" szorgalmazta hétfőn a francia kormányfő a több heti, időnként zavargásokba torkollott tüntetések után. Édouard Philippe erről akkor beszélt, amikor a párizsi rendőrkapitányságra látogatott, amelynek több motoros rendőre is megsebesült a szombati zavargások során. A miniszterelnök szerint radikalizálódott az üzemanyagadó-emelés miatt tiltakozó sárgamellényesek mozgalma, de „intézményeink működése megköveteli a rend visszaállítását, illetve a provokációk beszüntetését”.

Szombaton ismét tízezrek tüntettek országszerte Emmanuel Macron elnök és politikája ellen országszerte. Párizsban ugyan kevesebben vonultak az utcára, de mint a korábbi hétvégéken, most is törtek ki összecsapások. A BFM hírtelevízió egyik felvételén a tiltakozók megtámadták a Champs-Élysées sugárútra kivezényelt motoros rendőröket. Az egyik tüntető megütött egy rendőrt, egy társa pedig utcakövekkel dobálta a rendőröket. Ez utóbbi közül az egyik elővette a fegyverét, a támadókra célzott vele, de nem sütötte el.

Szombaton az ország több pontján 220 tüntetőt állítottak elő, 81-et közülük őrizetbe vettek. A párizsi ügyészség vasárnap nyomozást indított a motoros rendőrök elleni támadás ügyében.

Édouard Philippe szerint elfogadhatatlanok egyes tüntetők „néha antiszemitizmussal átitatott nyilatkozatai, erőszakos cselekedetei, a törni-zúzni akarást és a rendvédelmi szervek elleni szándékos támadása”. A kormányfő szerint ahogy a mozgalom folytatódik, súlyos erőszakká fajuló radikalizálódásban ölt formát, ugyanakkor nem keveri össze azokat, „akik ily módon tüntetnek, és azokat, akik békésen tolmácsolják a követeléseiket”.

November közepe óta Franciaország-szerte sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők özönlöttek az utcákra és utakat torlaszoltak el. A tiltakozás a fővárosban december elején heves zavargásokba torkollott.

A mozgalom, amelynek gyakorlatilag nincsenek vezetői, eredetileg az azóta eltörölt üzemanyagadó-emelés ellen tiltakozott. Azóta viszont más követelések is előkerültek a magasabb bérekkel, adócsökkentéssel kapcsolatban, sőt alkotmánymódosítást is követelnek, amelynek alapján a szavazók politikai kérdésekben is kezdeményezhetnének népszavazásokat. A francia parlament pénteken intézkedéscsomagot fogadott el a sárga mellényesek követeléseinek kielégítésére. A jogszabály értelmében jövőre a túlórák után nem kell jövedelemadót, illetve egyéb járulékokat fizetni. (MTI)

Rovatok