Index Vakbarát Hírportál

32 év után kerül haza Jemenből egy gyerekként elrabolt brit nő

2018. december 25., kedd 23:00 | aznap frissítve

Harminckét év után elhagyhatta Jement egy brit nő, akit egykor, még gyerekként az apja rabolt el, és kényszerített arra, hogy ott maradjon a háborúba zuhant országban – írja a The Guardian. A nő kiszabadulásához az is kellett, hogy az anyja, aki folyamatosan azon küzdött, hogy visszakapja a gyerekét, összegyűjtsön 7000 fontot.

Safiah Saleh mindössze 18 hónapos volt, amikor 1986-ban az apja elvitte őt és két idősebb, akkor négy- és ötéves nővérét Jemenbe. Az asszony ma már négygyerekes anya, családjával elég nagy szegénységben élt Hodeidah városában, amit a jemeni polgárháború kitörése óta rendszeresen bombáztak, írja a brit lap. 

Az anyja, a Cardiffban élő Jackie Saleh először 2001-ben tudott kapcsolatba lépni lányával. Most mint 7000 fontot gyűjtött össze egy jótékonysági kampányban, hogy a legfiatalabb lányát visszaszállíthassa az Egyesült Királyságba. Az akció sikeres volt, a kampányt támogató Neil McEvoy walesi képviselő karácsony este bejelentette: Safiah Saleh és családja biztonságban megérkezett Egyiptom fővárosában, Kairóba. A következő lépés az utazáshoz szükséges brit oklevelek beszerzése lesz, írja a The Guardian. Safiah egyik nővére már nem él, szülés közbeni komplikációkba halt bele. A másikkal elvesztette kapcsolatát, nem tudni, mi történt vele – derült ki az Itv.com riportjából.

Rovatok