Index Vakbarát Hírportál

Kína elutasítja a francia közvetítést a két letartóztatott kanadai diplomata ügyében

2018. december 25., kedd 16:03 | aznap frissítve

Kína elutasította kedden a francia kormány fellépését az országban fogva tartott két kanadai állampolgár ügyében. "Határozottan elutasítjuk Franciaország nyilatkozatát" - jelentette ki újságírók előtt Hua Csun-jing külügyi szóvivő, és felszólította Párizst, hogy tartsa tiszteletben Kína jogi szuverenitását.

Párizs hétfőn aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy december 10. óta fogva tartják Michael Kovrig volt diplomatát és Michael Spavor üzletembert, akiket hivatalosan a nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységekkel vádolnak. A francia külügyminisztérium kérte, hogy kezeljék a két kanadai ügyét átláthatóan és méltányosan, írja az MTI. Mint korábban megírtuk: az egyik letartóztatott, Michael Kovrig a kilencvenes években Magyarországon élt, és egy punkzenekar tagja volt.

Számos megfigyelő szerint Kovrig és Spavor őrizetbe vétele megtorló intézkedés, amiért Vancouverben december elején az amerikai igazságszolgáltatás kérésére őrizetbe vették Meng Van-csut, a Huawei pénzügyi igazgatóját. Washington a nőt csalásban való bűnrészességgel vádolja, mondván, Meng az Irán elleni szankciókat segített elkerülni.

A pénzügyi igazgatót azóta óvadék ellenében feltételes szabadlábra helyezték. A kínai szóvivő furcsállta, hogy Franciaország foglalkozik a kanadai állampolgárok ügyével, ezzel szemben Meng Van-csu őrizetbe vétele után nem szólalt meg. "Ez rossz benyomást tesz a kínaiakra, akik azt látják, hogy Franciaország csak a kanadaiakkal foglalkozik, a kínaiakkal pedig nem" - mondta.

Peking hétfőn határozottan elutasította Ottawa és Washington azon felszólítását, hogy haladéktanul helyezze szabadlábra a két kanadai férfit. Az EU és Németország szintén aggodalmának adott hangot az ügyben.

Rovatok