Index Vakbarát Hírportál

Látványosan békül Trump és Erdogan

2018. december 25., kedd 14:04 | aznap frissítve

Az amerikai elnök elfogadta Recep Tayyip Erdogan meghívását, adta hírül kedden a Fehér Ház szóvívője. "Semmi sincs lefektetve, de az elnök nyitott egy lehetséges találkozóra" - idézte Hogan Gidleyt a CNBC

Trump májusban már fogadta a török elnököt Washingtonban. A török elnök szóvivője elmondta, hogy a meghívás akkor hangzott el, amikor a hétvégén a két kormányfő telefonon egyeztetett az amerikai katonák szíriai kivonásáról. A szóvivő szerint az ügy miatt katonai delegáció is érkezik a héten Törökországba. 

Donald Trump a hétvégén Twitterén jelentette, hogy hosszú és gyümölcsöző megbeszélést folytattak Erdogánnal az amerikai katonák "lassú és átgondolt" kivonásáról. Trump szerint a kereskedelmi kapcsolatok "erős kiszélesítése" is szóba került a megbeszélésen, írta az Al-Jazeera. A török elnök által is megerősített kereskedelmi tárgyalások ténye újdonság a két ország közti feszültség időszaka után.

Eközben az Egyesült Államok végleg kihátrálni látszik egykori szövetségesei, a kurdok mögül. A CNBC  híre szerint Trump belegyezett abba is, hogy eltávolítja a kurd milíciákat Észak-Szíriából. A kurdok kérdése eddig ellentét volt Törökország és az USA közt: a törökök szerint a kurdok terroristák, miközben Amerika szövetségesként harcolt velük az Iszlám Állam ellen.

Az USA eddig kiállt a szövetségesei mellett, az amerikai lap értesülése szerint azonban Erdogan itt is győzelmet aratott: Trump hajlandó elengedni a kurdok kezét. 

Az amerikai elnök szerdán rendelte el a Szíria északkeleti részén, a kurdokat támogató mintegy kétezer amerikai katona kivonását.  Trump azzal indokolta a csapatkivonást, hogy értékelése szerint az Iszlám Állam terrorszervezetet "nagyrészt legyőzték", ezért már szükségtelen az amerikai katonák jelenléte. 

Rovatok