Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos merénylők támadták meg a líbiai külügyminisztérium épületét

2018. december 25., kedd 11:29 | aznap frissítve

Öngyilkos merénylők támadtak kedden a líbiai külügyminisztériumra Tripoliban, tüzet nyitottak, majd az épületbe behatolva felrobbantották magukat - közölte egy biztonsági vezető.

A minisztérium egyik alkalmazottja szerint három ember meghalt és hat másik megsebesült. Az egészségügyi minisztérium egy halottról és kilenc sebesültről tud.

A nevének elhallgatását kérő, a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági vezető szerint a három támadó vélhetően az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyverese volt. Egyiküket a minisztérium őrei lőtték agyon, a másik kettő felrobbantotta magát.

Robbantás, lövöldözés, robbantás

A forrás szerint először gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az épület előtt, majd amikor a biztonsági erők a helyszínre érkeztek, lövöldözés tört ki az épületen belül három vagy négy fegyveressel, majd egy öngyilkos merénylő a második emeleten felrobbantotta magát. Líbia Moamer Kadhafi rendszerének 2011-ben történt bukása óta mély káoszba süllyedt. Az ország megosztott: Tripoli a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelye, míg az ország keleti részét a Halifa Haftár marsall által önkényesen fennállított kormány ellenőrzi. A káosz kedvezett a dzsihadisták megjelenésének, akik számos merényletet követtek el az országban az elmúlt években. 

A biztonsági erők által körülvett épületből sűrű füst gomolygott, a sebesülteket kórházba szállították. Táher Sziala külügyminiszter nem sérült meg - közölte a tárca alkalmazottja. Az AFP francia hírügynökség szintén meg nem nevezett forrásból úgy értesült, hogy a "terrortámadásban" legalább egy ember halt meg, "a minisztérium egyik tisztviselője".

Robbantás, lövöldözés, robbantás

A forrás szerint először gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az épület előtt, majd amikor a biztonsági erők a helyszínre érkeztek, lövöldözés tört ki az épületen belül három vagy négy fegyveressel, majd egy öngyilkos merénylő a második emeleten felrobbantotta magát.  

Líbia Moamer Kadhafi rendszerének 2011-ben történt bukása óta mély káoszba süllyedt. Az ország megosztott:

Tripoli a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelye, míg az ország keleti részét a Halifa Haftár marsall által önkényesen fennállított kormány ellenőrzi. A káosz kedvezett a dzsihadisták megjelenésének, akik számos merényletet követtek el az országban az elmúlt években. " 

Rovatok