Index Vakbarát Hírportál

Víz- és gyógyszerhiánytól szenvednek az indonéziai szökőár túlélői

2018. december 25., kedd 10:23

A mentők kedden megpróbáltak segítséget nyújtani a hét végi indonéziai szökőár túlélőinek, de az ivóvíz és a gyógyszerek hiánya nagyban nehezíti az átmeneti szállásokra menekültek életét.

Keddre a katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladta a 400-at.

"Nagyon sok gyermek beteg, lázasak, fáj a fejük és nincs elég vizük" - mondta Rizal Alimin, az Aksi Cepat Tanggap civil szervezet orvosa egy iskolából átalakított átmeneti szálláson.

A cunami váratlanul csapott le a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál, a halálos áldozatok száma 429, a sérülteké 1485, 154 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván a katasztrófa-elhárítás legfrissebb adatai szerint. Ezrek menekültek el otthonukból.

A szakértők a vulkáni tevékenység miatt újabb cunamitól tartanak.

Folyik a mentés

Az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) vulkán kitörése kiváltotta szökőár épületek százait döntötte romban Szumátra déli partjánál és Java nyugati csücskénél, sok menekült fél visszatérni az otthonába.

A mentők főként a közutakon próbálnak meg eljutni a katasztrófa sújtotta területekre, a kormány két hajót is indított a szumátrai partok közelében lévő szigetekhez, ahol a lakosságot a katasztrófa elzárta a külvilágtól. A mentőcsapatok kotrógépekkel és más nehézgépekkel próbálják meg eltakarítani a törmelékeket. Egyesek puszta kézzel dolgoznak. A mentők kutyákat és drónokat is bevetettek.

Szakértők szerint a szombati katasztrófa az Anak Krakatau mérsékelt kitörése miatt történt, amely miatt beszakadt a vulkán tenger alatti oldalfala, és ez okozta a nagy mennyiségű víz áramlását.

Három földrengés idén

Az Anak 1928 táján alakult ki a híres Krakatau egyik kitörésekor keletkezett új kráteréből. A Krakatau 1883. évi kitörése során 36 ezer ember halt meg.

Az idei év második felében ez a harmadik súlyos szerencsétlenség Indonéziában, miután júliusban és augusztusban súlyos földrengés pusztított Lombok szigetén, majd szeptemberben a celebeszi Paluban egy szökőár következtében 2200 ember halt meg, és ezrek váltak eltűntté.

2004. december 26-án óriás cunami pusztított az Indiai-óceán partjainál, 220 ezren haltak meg, közöttük 168 ezren Indonéziában.

A 17 ezer szigetből álló Indonézia három nagy tektonikai lemez találkozásánál, a Csendes-óceáni Tűzgyűrűben fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Az országban 127 aktív tűzhányó található.

Rovatok