Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a hadiállapot Ukrajnában

2018. december 26., szerda 15:35 | aznap frissítve

Megszűnt az egy hónapra elrendelt a hadiállapot Ukrajnában – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök szerdán a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülésén.

Az MTI ukrán lapszemléje szerint Porosenko közölte, hogy a hadiállapot beszüntetése az ő elvi döntése, amely az ország biztonsági helyzetének értékelésén alapul. Korábban már többször kijelentette, hogy nem fogják meghosszabbítani a hadiállapotot annak lejárta után, kivéve, ha Oroszország nagyszabású támadást indítana Ukrajna ellen.

Porosenko ugyanakkor megállapította, hogy ami az ország fenyegetettségét illeti, a helyzet jelentősen nem változott:

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megerősítette felderítésünk információt, miszerint (a szakadár ellenőrzés alatti) Luhanszk körzetében Grad rakéta-sorozatvetőket észleltek, továbbá növelték a tüzérségi fegyverek számát, és a harckocsikat sem vonták hátrébb. Nem csökkent Oroszország katonai jelenléte az Azovi-tengeren sem.

Porosenko azonban a március végén esedékes elnökválasztás miatt szükségesnek ítélte a hadiállapot megszüntetését. "Szeretném hangsúlyozni, hogy az orosz fenyegetés nem múlt el" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ha nem lennének most választások, indítványozná a parlamentnél a hadiállapot meghosszabbítását. Szerinte az országot egyszerre két veszély is fenyegeti, az egyik a nyílt katonai agresszió, a másik a demokratikus jogokat és az állampolgári szabadságot veszélyezteti, és ez utóbbi miatt döntött a hadiállapot feloldása mellett.

A hadiállapotot azután vezette be az elnök kezdeményezésére az ukrán parlament az ország tíz megyéjében 30 napra, azaz december 26-ig, hogy november 25-én a Kercsi-szoros közelében az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a legénységüket pedig letartóztatta és tiltott határátlépés címén eljárást indított ellenük. Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet. Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti.

Az oroszok remélik, hogy Ukrajna leáll a "provokációval"

Ukrajna a múlt héten jelentette be, hogy újabb hadihajókat akar küldeni az Azov-tenger kikötőibe a Kercsi-szoroson keresztül, annak ellenére, hogy Oroszország novemberben elkobozott három hajót a térségben. Gavin Williamson brit védelmi miniszter a múlt héten Ukrajnában járt, és közölte ukrán tárgyalópartnereivel, hogy a Fekete-tenger nem Oroszországé, és Nagy-Britannia a Kijevnek nyújtott támogatás jeleként elküldte a térségbe a brit királyi haditengerészet egyik hajóját. "Számítunk arra, hogy Ukrajna nyugati támogatói nemcsak tartózkodnak ettől az értelmetlen kezdeményezéstől, de megtalálják annak is a módját, hogy belátásra bírják a kijevi rendszert, és rábírják, hogy mondjon le az elhamarkodott lépésekről, amelyek a helyzet további súlyosbodását idézhetik elő a térségben" - reagált erre Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. 

Rovatok