Index Vakbarát Hírportál

Mi legyen az Iszlám Állam katonáinak gyerekeivel?

2018. december 26., szerda 18:28

Mi legyen azokkal a bevándorló felmenőkkel rendelkező gyerekekkel, akik Nyugat-Európában születtek, európai állampolgárok, de az apjuk magával vitte őket a Közel-Keletre, hogy ott az Iszlám Állam kalifátusát építve harcoljon? Vissza kell telepíteni ezeket a gyerekeket Európába?

Ilyen kérdések foglalkoztatnak most több európai országot is, mióta tavaly az Iszlám Állam katonai vereséget szenvedett Irakban és Szíriában. A nemzetközi terrorellenes koalíció támogatását élvező kurd milíciák európai országok több száz állampolgárát, köztük számos gyermeket tartanak fogva három szíriai táborban.

Az európai országok eddig vonakodtak visszafogadni őket. A dzsihadisták gyermekeit ugyanis egyszerre tekintik áldozatoknak és veszélyforrásnak, mert megítélésük szerint ezeket a fiatalokat nehéz beilleszteni a nyugati társadalmakba.

A kurdok úgy vélik, nem az ő dolguk, hogy büntetőpereket indítsanak a szélsőségesek asszonyai és gyermekei ellen, vagy határozatlan ideig fogva tartsák őket.

A több száz uniós állampolgárságú gyermek nyilvánvaló magára hagyása miatti aggodalom mindazonáltal arra ösztönzi az európai kormányokat, hogy csendben tárják fel, milyen lehetőségek kínálkoznak e gyermekek hazatelepítésének megoldására.

A belga bíróság hazahozná a gyerekeket

Szerdán egy belga bíróság kötelezte a kormányt arra, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést annak az Iszlám Állam terrorszervezet harcosaitól született hat gyermeknek és anyjaiknak a hazaszállítása érdekében, akiket a kurdok által uralt észak-szíriai területeken tartanak fogva egy táborban – írja az MTI egy belga hírügynökség alapján.

A cikk szerint a 26 éves Tatiana Wielandtot, és a 25 éves Bouchra Abouallalt gyermekeikkel együtt az el-Hol nevű táborban őrzik, mióta az Iszlám Államot szétverték Irakban és Szíriában. A De Tijd című hírlap pedig úgy értesült, hogy a belga kormánynak 40 napon belül kell intézkednie, különben a határidő leteltével napi 5000 euró pénzbírságot kell fizetnie gyermekenként. A büntetés teljes összege azonban nem haladhatja meg az egymillió eurót.

A belga kormány fellebbezhet a bíróság döntése ellen.

Rovatok