Index Vakbarát Hírportál

Nagy fekete autó jött Pekingben egy ismert marxistáért

2018. december 26., szerda 11:12

Rendőrök tuszkolták egy nagy fekete autóba a kínai a Pekingi Egyetem Marxista Társadalom tanszékének vezetőjét – írta a Reuters. Csiu Csan-hszüan (pinyin átírással Qiu Zhanxuan) épp útban volt Mao Ce-tung születésének 125. évfordulója alkalmából tartott rendezvényre – ahol fel is szólalt volna – amikor eddig ismeretlen okból őrizetbe vették. A hatóságok nem kommentálták az őrizetbe vételt. Amikor nem kifejezetten ellenzéki, sőt, egyenesen magas állami posztot betöltő személyt tartóztatnak le, a vád többnyire korrupció.

„Egy nagy fekete autót láttam a kapunál, hét-nyolc egyenruhás emelte fel kezénél és lábánál fogva, úgy rakták be az autóba” – mondta a Reutersnek egy névtelenséget kérő egyetemista szemtanú.

A Kínában Beida rövidítéssel is ismert egyetemnek nem csak rendszerkonform múltja van: nagy szerepet játszott az 1989-es Tienanmen téri tüntetésekben is – emlékeztetett a Reuters.

Három év után elindult a per

Miközben az egyetemi vezető eltűnt, egy jogvédő előkerült: szerdán szigorú biztonsági intézkedések mellett elkezdődött Vang Csuan-csang jogvédő ügyvéd pere Tiencsinben – írta az MTI. A jogászt az államrend megdöntésére tett kísérlettel vádolják. A férfinak még 2015 augusztusában veszett nyoma, így már több mint három éve nem volt róla hír.

Felesége, Li Ven-cu azt mondta, eltűnése óta nem látta a férjét. Közölte: hét ügyvédet fogadott Vang védelmére, de egyikőjük sem látogathatta meg a jogászt. Jelezte azt is, hogy állambiztonsági ügynökök jelentek meg pekingi otthonánál, és lezárták a lakóépület bejáratait. Egy órán át próbált kijutni a házból, de nem tudta elhagyni az ingatlant, hogy Tiencsinbe menjen férje tárgyalására.

Vang Csuan-csang a hatósági kínzásokról szóló panaszokkal foglalkozott, és védte a Kínában betiltott és üldözött Falun Kung spirituális mozgalom tagjait is. 

A kínai hatóságok lezárták a tiencsini bíróság épületét, közölvén, hogy a tárgyalás nem nyilvános.

Külföldi ügynök

A vádirat szerint Vang Kína-ellenes erők befolyása alá került, külföldi csoportok kiképzésében és pénzügyi támogatásában részesült.

Egyebek közt a 2016-ban őrizetbe vett, majd kiutasított Peter Dahlin jogi aktivistával dolgozott együtt, és oknyomozó riportokat küldött külföldre. Mindemellett az ügyészség szerint elnagyolta és meghamisította a tényeket a rendőri túlkapásokról, illetve a "szekták" ügyében, amelyeket védelmezett.

A jelenleg Madridban tartózkodó Dahlin a Twitteren közölte: 2009-ig visszamenőleg megvan a Vanggal végzett közös munkájuk minden dokumentuma, és közzé fogja tenni azokat, hogy bizonyítsa, tevékenységük nem ér fel az államrend megdöntésére tett kísérlettel.

Rovatok