Index Vakbarát Hírportál

Hét év után börtönbe zárják az egyik legkeresettebb francia dzsihadistát

2018. december 27., csütörtök 20:16

Csütörtökön börtönbe került az egyik legkeresettebb francia dzsihadista, Peter Cherif, akit évekkel ezelőtt ítéltek börtönbüntetésre, de tárgyalása utolsó napján megszökött, és csak másfél hete sikerült újra elfogni, írja a Le Figaro.

A most 36 éves Cherif közel állt a 2015-ben a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadást elkövető Kouachi testvérekhez. 2015 óta szerepelt az Egyesült Államok külföldi terroristákat összegző listájára.

Cherifet 2011-ben ítélték öt év börtönre Franciaországban, amiért 2004-ben Irakban harcolt az al-Kaida mellett, de akkor sikerült elmenekülnie Párizsból.

Most megkezdte annak a börtönbüntetésnek a letöltését, de emellett újabb pontban, terrorista összeesküvés miatt emeltek vádat ellene. Egy 2017-ben indult újabb nyomozás szerint ugyanis Cherif Párizsból Jemenbe ment, ahol újból az al-Kaida helyi szervezetének tagjai közé állt, és egyik vezetőjük lett.

Cherifet csak hét év után, 2018. december 16-án fogták el Dzsibutiban, ahova Jemenből érkezett hamis papírokkal. Vasárnap szállították át Franciaországba.

Az AFP szerint azóta nem beszélt semmit a nyomozókkal, de a nyugati titkos szolgálatok azt remélik, hogy értékes információkat szerezhetnek majd tőle.

Rovatok