Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor ott lesz Bolsonaro beiktatásán Brazíliában

2018. december 27., csütörtök 16:08

Orbán Viktor megerősítette, hogy ott lesz a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro brazil elnök január 1-jei beiktatásán, írja a brazil Folhapress hírügynökségre hivatkozva a 24.hu.

Bolsonaro azután hívta meg Orbánt november végén, hogy a magyar kormányfő telefonon gratulált az új brazil elnök megválasztásához.

Orbán egyike lesz annak a tizenkét állam- és kormányfőnek, akik ott lesznek a beiktatáson, amin a cikk szerint a január elsejei dátum miatt is rendszerint kevesen vesznek részt.

Ott lesz Benjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök, és Marcelo Rebelo de Souza portugál elnök is. A hír szerint Matteo Salvini olasz belügyminiszter ugyan szimpatizál Bolsonaróval, de Olaszországot Gianmarco Centinaio mezőgazdasági miniszter képviseli majd. Az Egyesült Államok részéről Mike Pompeo külügyminiszter lesz ott.

Számos latin-amerikai ország jobboldali vezetője megy el Bolsonaro beiktatására, amin várhatóan ott lesz a baloldali Evo Morales bolíviai elnök is.

A korábban szélsőséges kijelentéseiről is ismert  jelölt nyerte meg az október végén tartott brazil elnökválasztást a második fordulóban elért 55,7 százalékos eredménnyel. Bolsonaro ellenfele, a baloldali Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad a szavazatok 44,3 százalékát szerezte meg.

A volt katonatiszt Bolsonaro nosztalgikusan beszélt a katonai uralomról, megválasztása után pedig olyan külügyminisztert jelentett be, aki marxista ideológiának tartja „az éghajlatváltozással kapcsolatos rémhírterjesztést." A Trópusi Trumpnak is nevezett új brazil elnökről bővebben itt olvashat.

Rovatok