Index Vakbarát Hírportál

Utcára mentek, mert a köztévé hazudott róluk

2018. december 29., szombat 08:27

Akárcsak Magyarországon, Szerbiában is folyamatosan utcára hívja a szimpatizánsait az ellenzék. A belgrádi és budapesti tüntetéseken is folyamatos a diktatúrázás, és a tüntetésről torz módon tudósító közmédiától is besokalltak az ellenzékiek. A párhuzamok azonban csak eddig tartanak.

Három hete tartanak a kormányellenes tömegtüntetések Szerbiában. December 5-e óta minden szombaton utcára vonulnak az egykori nacionalistából EU-pártivá vált Aleksandar Vučić kritikusai. A tiltakozásoknak az ünnepek sem vetettek véget: az ellenzéki erők a következő szombatra, december 29-re is megmozdulást hirdettek Belgrádban, adta hírül a Balkan Insight.

Az első tüntetés apropóját az állami korrupció és az ellenzéket ért állami és fizikai támadások adták. A december 8-i tüntetésen az ellen tiltakoztak, hogy Borko Stefanović vezető ellenzéki politikust november 23-án Kruševac városában egy gyűlésre menet ismeretlen elkövetők botokkal verték meg. Ellenzéki pártszövetsége arra gyanakszik, hogy a Vučić vezette párt, az SNS bérelhette fel a verőlegényeket.

A köztévé hazudott

A tüntetésnek az adott újabb apropót, hogy a köztévé jelentéktelennek tüntette fel a tízezreket megmozgató tiltakozást. Vučić pedig azt nyilatkozta, hogy nem enged az ellenzék követeléseinek, "még akkor sem, ha ötmillióan vonulnak az utcákra". Az ötmillió szavazó egyébként nagyjából Szerbia szavazásra jogosult állampolgárainak száma.

Az államfő szavaira válaszul jelentek meg a december 15-i megmozduláson az "Én is egy vagyok az ötmillióból" feliratú transzparensek, amelyek a tüntetések mottójává váltak.

A tüntetésnek itt már a közmédia kormánypárti elfogultsága volt a fő témája. A tüntetők menete a tévé után elment az elnökségi palota elé is, Vučić lemondását követelve

A december 22-i tüntetésen a szervezők szerint már 35-40 ezer ember vonult fel, a számot a rendőrség azonban nem erősítette meg, írta a Yahoo. A megmozduláson felszólalt Milan Jovanović oknyomozó újságíró, akinek házát néhány héttel korábban Molotov-koktélokkal gyújtották fel. A korrupciós ügyekkel foglalkozó újságíró arról beszélt, hogy „az emberek félnek Szerbiában, mert a szabad szó veszélyessé vált, és bárkinek a fejét vehetik, úgy, ahogy tőlem elvették a házamat.”

A menet ezúttal is a közmédia elé vonult, hogy nyomatékosítsák a néhány nappal korábban átadott nyilatkozatukat: 

Azt akarjuk, hogy a köztévé minden fórumán adjon helyet az ellenzéki pártok megszólalásainak, ahogy a civil szerveződések véleményének is

- szólt a tüntetők nyilatkozata.

Vučić szerint ugyanakkor neki nincs mitől félnie, mert minden demonstráció csak a hatalmát erősíti.

Eközben a rendőrség őrizetbe vett három embert,  akiket Borko Stefanović megverésével gyanúsítanak. December 25-én azonban a szerb médiában megjelent, hogy a gyanúsítottakat már szabadlábra is helyezték, számolt be a Balkan Insight.

A helyzetre felfigyelt az Európai Parlament is, amely arra figyelmeztette Szerbiát, hogy tegyen lépéseket a szólásszabadság és a médiaszabadság ügyében. Az Európai Bizottság tavaszi jelentése  pedig a szerb média bizonytalan finanszírozásáról írt, amely így lehetőséget teremt a politikának, hogy támogatásért cserébe befolyásolja a tartalmat.

A tüntetések folytatódnak

Az ellenzéki pártok december 29-re újabb megmozdulást hirdettek, ezúttal „Tüntetés a diktatúra ellen” címmel. A demonstrációk tehát diktatúrát kiáltva folytatódnak - ez, akárcsak a közmédia hazugozása ismerős lehet a magyar ellenzék elmúlt hetekben látott fegyvertárából is.

Szerbiában a frontvonal két oldalán azonban nem a Magyarországról ismert módon helyezkednek el az EU-párti és az Európa-kritikus csoportok. A korrupcióval és a sajtószabadság visszaszorításával vádolt, egykor szélsőséges nacionalista Vučić ugyanis EU-párti politikusként adta el magát a választóknak, nagyot nyerve a 2017-es választásokon. Az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló államfő a közelmúltban Koszovó függetlenségéről tárgyalt Brüsszellel.

Az ellenzék egyik vezetője, Dragan Đilas, a Demokrata Párt valamikori elnöke ugyanakkor elutasítja az EU-s párbeszédet, és Koszovót továbbra is Szerbia részének tekinti. 

Borítókép: #1 az 5 millióból jelentésű felirattal ellátott transzparenst visznek tüntetők, akik a szerintük populista Aleksandar Vučić szerb elnök ellen tiltakoznak Belgrádban 2018. december 22-én. Ez sorozatban a harmadik szombati tüntetés az elnök és kormányzata ellen a szerb fővárosban. MTI/AP/Darko Vojinovic

Rovatok