Index Vakbarát Hírportál

Negyedszer is tízezrek tüntettek Belgrádban az elnök és a a közmédia ellen

2018. december 29., szombat 22:41 | aznap frissítve

Újra több tízezer ember tüntetett szombaton este Belgrádban: ez már a negyedik alkalom volt, hogy a szerbek végigvonultak a városon, Aleksandar Vučić elnök és a közmédia torz tájékoztatása ellen tiltakozva. A Szabad Magyar Szó szerint ezúttal még többen voltak, mint egy héttel korábban, amikor a szervezők szerint 35-40 ezren vonultak fel (bár Nebojša Stefanović belügyminiszter csak 4200-ra becsülte a tüntetők számát), az MTI pedig azt írja, 25 ezren lehettek.

A tüntetők megtartották korábbi követeléseiket, és egy újabbat is felvettek a listájukra: követelték a belügyminiszter lemondását. Az eddigi pontok ezek voltak:

A tüntetést Branislav Trifunović színész nyitotta meg a Bölcsészettudományi Kar előtt. "Ha valaki kérdezi, ki szervezte ezt a tüntetést, mondjátok azt, hogy Aleksandar Vučić, ugyanis, ha ő nem lenne, mi sem jöttünk volna össze ilyen szép számban" - mondta a Szabad Magyar Szó tudósítása szerint. Srđan Škoro újságíró szerint olyannyira tolvaj hatalom még nem vezette az országot, mint most.

A tüntetők arra is utaltak, hogy az elnök nem jött el a tüntetésre: Vučić ugyanis azt állította a legutóbbi tüntetés után, hogy "kész meghallgatni a tüntetőket", így azok ironikusan meghívták őt maguk közé. Az ellenzék több vezetője viszont jelen volt a tüntetésen, de a pártjaik jelvényei nélkül, civilként - írja a Balkan Insight.

A tüntetők "Lejárt az időd", "Elkezdődött", "Elég a hazugságokból, a nyugdíjasok éhesek" vagy "Ötmilliónyian vagyunk" feliratú transzparensekkel vonultak, utóbbival az elnök szavaira utalva: Vučić azt nyilatkozta, hogy nem enged az ellenzék követeléseinek, "még akkor sem, ha ötmillióan vonulnak az utcákra". Az ötmillió szavazó egyébként nagyjából Szerbia szavazásra jogosult állampolgárainak száma.

A tüntetők újra elvonultak a szerb közmédia székházához is.

Ahogy azt korábban megírtuk, az első tüntetés apropóját az állami korrupció és az ellenzéket ért állami és fizikai támadások adták. A december 8-i tüntetésen az ellen tiltakoztak, hogy Borko Stefanović vezető ellenzéki politikust november 23-án Kruševac városában egy gyűlésre menet ismeretlen elkövetők botokkal verték meg. Ellenzéki pártszövetsége arra gyanakszik, hogy a Vučić vezette párt, az SNS bérelhette fel a verőlegényeket. A tüntetésnek az adott újabb apropót, hogy a köztévé jelentéktelennek tüntette fel a tízezreket megmozgató tiltakozást.

Rovatok