Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint a kisgyerekek haláláról a menekülttáborokban az előző kormány tehet

2018. december 29., szombat 20:51

A Twitteren reagált Donald Trump amerikai elnök arra, hogy rövid időn belül két, illegálisan Amerikába menekült kisgyerek is meghalt azokban a táborokban, ahová az után zárták őket, hogy a határőrök elkapták őket a határon.

Bármilyen gyerek halála a határoknál kizárólag a demokraták és az ő szánalmas bevándorláspolitikájuk hibája, mert emiatt az emberek úgy érezték, nekivághatnak a hosszú útnak, és illegálisan beléphetnek az országunkba. Nem léphetnek be. Ha lett volna egy Falunk, meg sem próbálták volna! A két említett gyerek beteg volt már azelőtt is, hogy a határőrök elkapták volna őket. A kislány apja azt mondta, nem a határvédelem hibája volt, hanem ő nem adott vizet a lánynak napok óta. A határőrségnek szüksége van a Falra, és akkor majd mindennek vége lesz. Olyan keményen dolgoznak & olyan kevés elismerést kapnak!

- írta Trump.

A Business Insider beszámolója szerint a nyolcéves guatemalai Felipe Gómez Alonzo azután halt meg karácsony este, hogy majdnem egy teljes hétig tartották fogva három különböző táborban, noha a határőrség szabályzata szerint ez hosszabb idő, mint amennyi engedélyezve van. A kisfiú halála miatt a határőrség vezetése elmondta - noha ez kimaradt Trump tweetjéből -, hogy felülvizsgálják a szabályzatukat.

Alonzót B típusú influenzával diagnosztizálták, de a határőrség jelentése szerint a tüneteket csak halála napjának reggelén produkálta először. Aznap délután kórházba került, hányni kezdett, majd az apja visszautasította a további kezelést. Végül este újra kórházba szállították, ahol meghalt.

Korábban, december 7-én Jakelin Caal Maquin, egy szintén guatemalai menekült lány halt meg a menekülttáborban. A jelentés szerint ő csak 90 perccel az után kapott először kezelést, hogy a betegség tüneteit mutatta. A lány apjának állítása szerint a határőrök nem adtak nekik sem élelmet, sem vizet, az ügyvédei pedig vitatják annak a dokumentumnak az érvényességét, amelyet az apuka aláírt, és amely azt állította, jó egészségnek örvendenek. A dokumentum angol nyelvű volt, az apuka pedig nem beszéli ezt a nyelvet.

Rovatok