Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun 2019-ben rendszeres tárgyalásokra készül Dél-Koreával

2018. december 30., vasárnap 12:39

Kim Dzsongun észak-koreai Mun Dzse In dél-koreai elnöknek küldött levelében arról ír, hogy jövőre rendszeresen szeretne találkozni az elnökkel, hogy szeretne véget vetni az ellenségeskedésnek a Koreai-félszigeten, és közös megoldást szeretne találni a félsziget nukleáris lefegyverzésére – írja a BBC.

A levélben Kim Dzsongun azt is megemlíti, hogy sajnálja, hogy 2018-ban nem tudott ellátogatni a dél-koreai fővárosban, Szöulba. Az észak-koreai vezető azután ígérte meg a látogatást, hogy a dél-koreai elnök szeptemberben Phenjanban járt.

A koreaközi tárgyalások azután vettek új lendületet, hogy a két ország vezetője áprilisban találkozott az észak és dél között húzódó demilitarizált övezetben, majd az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump tárgyalt Szingapúrban Kim Dzsongunnal. Bár a két ország technikailag még háborúban áll egymással, 2018-ban jelentősen javult az országok közötti viszony. Mun Dzse In sajtófőnöke nem árulta el, hogy hogyan jutott el hozzájuk Kim Dzsongun levele, de azt mondta a levélben az észak-koreai vezető azt írta, elkötelezett amellett, hogy Szöulba látogasson.

December elején új műholdas felvételek kerültek a CNN birtokába, amelyek azt mutatják, hogy Észak-Korea markánsan megnövelte az egyik fő, hegyek közé telepített rakétakilövő bázisát. A felvételek némileg árnyalják Amerika diplomáciai sikereit, és azt mutatják, hogy a gyakorlatban nem annyira voltak eredményesek az atomfegyverkezés területén történt több hónapos tárgyalások, ugyanis a bővítések Trump és Kim Dzsongun Szingapúri találkozója után is folytatódtak. 

Donald Trump ugyanakkor a novemberi félidős választás után azt mondta, hogy minden rendben halad, bár utalt arra, hogy a tárgyalások lelassulhattak. "Nagyon elégedettek vagyunk azzal, ahogy haladunk Észak-Koreával. Úgy látjuk, hogy minden rendben megy, nem kell rohannunk. A szankciók élnek, a rakétakísérletek leálltak, a foglyok pedig hazatértek" - mondta Trump. Korábban arról írt egy dél-koreai lap, hogy az amerikai elnök és az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun januárban találkozhat ismét, bár hivatalosan még nem lett kihirdetve a találkozó időpontja.

Rovatok