Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe zárták, mert öngyilkosságot kísérelt meg a nigériai férfi

2018. december 30., vasárnap 16:06

Ifeanyi Ugokwe, a 25 éves nigériai férfi 2017-ben öngyilkosságot kísérelt meg: hetekig éhezett, munkanélküli volt, és amikor be akart menni egy építkezési területre, hogy adjanak neki valamilyen munkát, a biztonsági őr a földre lökte. A férfi megszégyenülve beleugrott egy közeli lagúnába.

Néhány halász viszont kimentette a vízből, átadták a helyi rendőrségnek, akik aztán bebörtönözték. A bűn: öngyilkossági kísérlet.

A nigériai büntetőtörvénykönyv szerint bűncselekménynek számít, ha valaki a saját életét akarja elvenni, és akár egy év börtönnel is sújtható. Ezt a törvényt még akkor hozták, amikor az ország brit fennhatóság alá tartozott. 1961-ben eltörölték a törvénynek ezt a részét, de mivel Nigéria ekkor már nem volt gyarmati ország (egy évvel korábban, 1960-ban nyerte el függetlenségét), náluk ez azóta is érvényben van.

Ugokwe azt mondja, nem tudta, hogy az öngyilkossági kísérletet büntetik Nigériában.

Amikor beraktak a cellába, az első dolog, ami eszembe jutott, hogy mit keresek én itt? Nem öltem meg senkit. Nem loptam. Mit csináltam rosszul? Ez az én életem, nem pedig a kormányé.

Pár hónappal később, a bíróságon csak akkor ejtették az ügyét, miután az ügyvédjével együtt találtak valakit, aki a kiengedése után hajlandó jótállni érte és felelősséggel felügyelni rá. 

Egy nigériai egészségügyi szakértő szerint a törvény "embertelen", és "valószínűleg a legrosszabb opció, amit a túlélőkkel szemben lehet tenni. Bedobni őket a börtönökbe, ahol aztán csak arra gondolnak, miért nem volt sikeres az öngyilkossági kísérlet".

Ugokwe is azt mondja, a börtönben ő is újra fontolgatni kezdte, hogy megöli magát, a hely körülményei miatt, és mert gyógyszereket kellett szedniük. Amikor először nem akarta bevenni őket, veréssel kényszerítették rá, de a tablettákból csak állandóan aludni és enni akart. A börtön viszont tagadta a férfi állításait.

Az országban történő öngyilkosságok számát pontosan nem lehet tudni, pont az azt övező stigma miatt. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint 100 ezer emberre jut majdnem tíz öngyilkosság. Az ok leginkább a szegénységből adódó depresszió és szorongás. 

Egy 2017-es felmérés szerint az összes afrikai ország közül Nigériában él a legtöbb depressziós ember: kicsit több mint 7 millió ember, ami a teljes lakosság majdnem négy százaléka.

Nigéria mellett Ghána, Kenya, Tanzánia, Uganda, Malawi, Gambia és Dél-Szudán is bünteti az öngyilkossági kísérleteket. (CNN)

Rovatok