Index Vakbarát Hírportál

Görög állampolgárságot kaptak a tűzvészben embereket mentő migránsok

2019. január 2., szerda 19:28

Görögország megadta a görög állampolgárságot három halászként dolgozó migránsak, akik embereket mentettek az Athén közelében júliusban pusztító erdőtűz alatt, írja a BBC. Alekszisz Karicisz belügyminiszter szerint a két egyiptomi és egy albán férfi a mentésbe beszálló görögökkel együtt több tucat embert mentett meg.

Júliusban Görögországban erdő- és bozóttüzek pusztítottak, amiknek száz áldozata volt, közel kétszázan megsérültek. Az erős szelek miatt a tűz gyorsan terjedt, és több tengerparti részen a tengerbe próbáltak menekülni az emberek.

Több mint ezer épület megsemmisült, vagy megrongálódott. A hatóságok szerint illegálisan felhúzott épületek is súlyosbíthatták a helyzetet Attika-régióban, ráadásul szándékos gyújtogatásra utaltak a jelek.

Ibrahim Mahmúd Músza, az egyik halász azt mondta, hogy ilyen vészhelyzetekben nem számít a vallás, sem pedig a bőrszín, „ha valaki ilyet lát, akkor oda kell mennie, és akár az élete árán is segíteni menteni az embereket."

Prokopisz Pavlopulosz görög elnök az ünnepségen köszönetet mondott a két egyiptomi és egy albán férfinak, hogy szolidaritásból és emberiességből példát mutattak. A görög elnök azt mondta, hogy a halászok fellépése üzenetet küld Európának a májusi európai parlamenti választások előtt is. Szerinte a populista és idegengyűlölő formációk szemben állnak a szolidaritás európai eszméjével.

Rovatok