Index Vakbarát Hírportál

Éhségsztrájkol a brit aktivista, akit családlátogatás után bebörtönöztek Iránban

2019. január 3., csütörtök 18:10

Fogva tartásuk körülményei elleni tiltakozásként éhségsztrájkot kezdett Narges Mohammadi iráni emberi jogi aktivista, valamint az Iránban bebörtönzött brit-iráni állampolgár, Nazanin Zaghari-Ratcliffe. A két nő közös levélben jelentette be csütörtökön, hogy január 14-16. között éhségsztrájkolnak, mert a teheráni Evin börtön vezetősége megtagadja tőlük az orvosi kezelés lehetőségét - írta az MTI.

Zaghari-Ratcliffe és Mohammadi közös írásukban így fogalmazott: "Mélységesen aggaszt és elszomorít bennünket, hogy megtagadják tőlünk a szakorvosi kezelést, amelyet a börtön orvosa jóváhagyott, ezért döntöttünk a tiltakozás mellett".

Mohammadi korábban újságíróként dolgozott, valamint egy időközben betiltott, emberi jogok védelmével foglalkozó szervezet vezetője volt. Az iráni jogvédőt tízévi börtönbüntetésre ítélték egyebek közt "illegális szervezet létrehozásának és vezetésének" vádjával.

Családlátogatásra ment

Nazanin Zaghari-Ratcliffe férje, Richard Ratcliffe elmondta, hogy hátfájdalom, karnál és combnál tapasztalható érzéscsökkenés, valamint mellben lévő csomó eseteiben a két fogvatartott nőtől megtagadták a kezelést, hiába engedélyezte ezeket a börtön egyik orvosa. Hozzátette azt is, hogy felesége és cellatársa arra sem kapott engedélyt, hogy külső pszichiáterhez fordulhassanak.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója 2016 áprilisában utazott Iránba kislányával családlátogatásra, ám amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték, és azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

A 40 éves nő brit és iráni állampolgár, de az iráni törvények nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét.

Rovatok