Index Vakbarát Hírportál

Nancy Pelosit választották a képviselők házelnöknek

2019. január 3., csütörtök 20:50

A demokrata párti többségű képviselőház csütörtökön Nancy Pelosit választotta meg házelnöknek, írja az MTI.

A 78 éves kaliforniai politikus 219:192 arányban választották meg a republikánus párti Kevin McCarthy ellenében, aki a ház kisebbségbe került republikánus képviselői frakciójának vezetője. Tizenkét demokrata párti képviselő voksolt Pelosi és hat republikánus pedig McCarthy ellen. Három demokrata párti képviselő tartózkodott.  

A házelnöki jelöltséget elfogadó beszédében Pelosi leszögezte: amikor lehetséges, együttműködik a képviselőház mindkét frakciójával, de elsődlegesen a demokraták célkitűzéseiért fog harcolni olyan fontos ügyekben, mint például az egészségügy, a klímavédelem vagy a bevándorlás. Utóbbihoz hozzátette, hogy ő nem támogatja Trump határkerítését, írja a BBC. A házelnökség a harmadik legmagasabb rang Washingtonban.

A novemberi  félidős választásokról  mi is írtunk  hosszabban  és  rövidebben  is: a Demokrata Párt minden eddiginél sokszínűbb és balliberálisabb politikusai többséget szereztek az amerikai törvényhozás alsóházában, miközben a minden eddiginél jobbosabb kampányt folytató republikánusok növelték többségüket a felsőházban. Donald Trump kormánya számos közpolitikai területen nehéz helyzetbe kerülhet, ám a végeredmény messze nem volt elsöprő bukás az elnök és pártja számára, sőt a felsőházi többség növekedésévél sok területen gyengül a Trump feletti kontroll.

Rovatok