Index Vakbarát Hírportál

Robbantottak a szélsőjobboldali AfD egyik pártirodájánál

2019. január 4., péntek 08:07

Csütörtök éjjel robbantottak a német szélsőjobboldali AfD döbelni pártirodája előtt. A szászországi kisvárosban történt támadásnak szerencsére nincsenek sérültjei, írja a Welt. A robbanás viszont jelentős anyagi kárt okozott, két épület és járművek is megsérültek.

Az egyelőre nem világos, hogy kik és mit robbantottak fel. A FAZ-nak szemtanúk azt mondták, hogy egy ember valamit kidobott egy szemetesbe, utána következett be a robbanás. Az elkövető ezt végignézte, majd beült egy autóba és elhajtott.

A rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy politikai indíttatású bűncselekmény történt-e.

Frissítés 10:30-kor: A rendőrség politikai bűncselekmény gyanújával indított eljárást. A nyomozást a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) államvédelmi osztálya folytatja. Az AfD a párt elleni merényletként értelmezte a robbanást. Martin Dulig tartományi miniszterelnök-helyettes, az SPD politikusa viszont úgy vélte, hogy az erőszak nem tartozik a demokrácia eszközei közé. Mint Twitterén írta,

az AfD-vel nem robbanószerrel, hanem a politika eszközeivel kell felvenni a harcot. Ez a támadás az AfD-nek használ és árt a demokráciának.

Frissítés 12:30: Őrizetbe vettek gyanúsítottként három helyi lakost, egy 29 éves, egy 32 és egy 50 éves férfit, de az még mindig nem derült ki, hogy mi volt a motivációjuk.

Rovatok