Index Vakbarát Hírportál

Irán hadihajókat küld az amerikai partok közelébe

2019. január 4., péntek 13:36

Irán hadihajókat küld márciustól az Atlanti-óceánra, ezt Turádzs Hasszáni, az iráni haditengerészet egyik magas rangú parancsnoka jelentette be pénteken.

Az iráni flottilla a márciusban kezdődő perzsa újév elején fog útra kelni . "Az Atlanti-óceán messze van, és az iráni flottilla művelete eltarthat akár öt hónapig is" - mondta Hasszáni.

Hasszáni szerint a flottilla tagja lesz a 2018 decemberében szolgálatba állított Sahand fregatt is. A Sahand rendelkezik helikopterfedélzettel, és iráni források szerint repülőgépek és hajók elleni rakétarendszerrel, valamint elektronikai hadviselési eszközökkel is.

Irán még decemberben bejelentette, hamarosan két vagy három egységből álló hajórajt küld Venezuelába: az indoklás az volt, hogy ha az amerikai repülőgép-hordozóknak szabad az iszlám köztársaság tengeri határai mentén a nemzetközi vizeken hajózniuk, az iráni hadihajók is megtehetik ezt az amerikai vizek közelében.

Washington és Teherán viszonya elmérgesedett azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta a 2015-ös atomalkut, és visszaállította a felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben. A teheráni vezetés ismételten figyelmeztetett, hogy elvágják a Perzsa-öböl menti országokból induló olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, ha Washington megakadályozná az iráni olajexportot. (MTI)

Rovatok