Index Vakbarát Hírportál

Nem kér Trump falából a képviselőház új elnöke

2019. január 4., péntek 06:14

Miután a demokraták a félidős választásokon megszerezték a többséget a Képviselőházban, ismét Nancy Pelosit választották meg a Kongresszus alsó házának elnökévé. A 79 éves kaliforniai politikus beiktatásakor elmondta: külön megtiszteltetés, hogy egy olyan képviselőházat vezethet az Egyesült Államok harmadik közjogi méltóságaként, amelyben minden eddiginél több, összesen 102 női képviselő foglal helyet.

Pelosi az Egyesült Államok harmadik közjogi méltóságaként lép ismét hivatalba, a posztot 2007 és 2011 között is betöltötte, majd a kisebbségbe került demokraták parlamenti vezetője volt, igaz, akkor demokrata elnök, Barack Obama idején.

Most élesebb helyzetben vezeti került az alsóház élére: a republikánus Donald Trump költségvetési vitában áll a kongresszussal, nem született megegyezés a kormányzat működését biztosító költségvetésről, így karácsony előtt leállt az amerikai kormányhivatalok egy részének működése. A vitát Donald Trump mexikói határra tervezett határfala okozta: elnök ugyanis már korábban bejelentette, hogy ha a képviselők nem szavaznak meg 5 milliárd dollárt a választási kampányában megígért fal megépítésére, akkor nem írja alá a költségvetést. 

Pelosi eddigi álláspontjának megfelelően megerősítette: nem támogatja a fal megépítését, de mielőbb szeretné rendezni a költségvetési vitát.

Rovatok