Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi segítséget kér a kínai nyomulás ellen Tajvan elnöke

2019. január 5., szombat 11:47

Rendesen ráijesztett Tajvanra Hszi Csin-ping kínai elnök január elején, amikor azt mondta egy konferencián: 

ERŐFESZÍTÉSEKET TESZNEK AZ 1949 ÓTA ÖNÁLLÓAN KORMÁNYZOTT SZIGET BÉKÉS ÚJRAEGYESÍTÉSÉRE, DE KÍNA EZ ÜGYBEN AZ ERŐ ALKALMAZÁSÁRÓL SEM MOND LE.

A kínai expanziós törekvéseket felkaroló elnök azt is leszögezte, Tajvan kérdését Kína a belügyének tekinti, és "semmilyen külső beavatkozást" nem fog megengedni. Pedig éppen külső beavatkozást szeretne elérni most Tajvan elnöke  Caj Jing-ven: szombaton újságíróknak azt nyilatkozta, 

reméljük, hogy a nemzetközi közösség komolyan veszi a helyzetet és segíteni tud nekünk.

Ha a nemzetközi közösség nem támogatja a Kína által fenyegetett demokratikus ország megmaradását, "felmerül a kérdés, melyik ország lesz a következő?" - mondta az elnök az NBC News tudósítása szerint. 

Tajvan Kína egyik legérzékenyebb ügye, Peking szent területként tartja nyilván a de facto független és demokratikusan megválasztott kormánnyal rendelkező szigetországot.  Hszi Csin-ping 2016 óta - ekkor került hatalomra a  Demokratikus Haladó Párt - nyomás alatt tartja Tajvan, amelynek lakossága folyamatosan attól tart,  a függetlenség hivatalos kinyilvánítása akár fegyveres konfliktushoz is vezethet Kínával.  

Rovatok