Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes lavinákra figyelmeztetnek több osztrák tartományban

2019. január 6., vasárnap 17:27 | aznap frissítve

Az ausztriai Voralbergben és Tirolban a második legmagasabb fokozatú (4-es) figyelmeztetés van érvényben lavinaveszély miatt, írja a Die Presse. Vorarlberg két ember halt meg lavina miatt, Salzburgban és Alsó-Ausztriában több embert még keresnek. 

Egy síelő meghalt Voralbergben. Az eset Schoppernaunál történt, ahol egy lavina sodorta el a 26 éves férfit. A szerencsétlenül járt síelőt társa még ki tudta ásni a hó alól, de a helyszínen életét vesztette. Nem a kijelölt sípályán haladtak. Néhány  órával később egy német férfit sodort el egy lavina Damülsben. A hegyi mentők már csak a holttestét tudták kiemelni a hó alól, jelentette az ORF. 

A térségben 20-60 centiméternyi friss hó esett, a magasabb hegyekben akár 80 centi is. Voralberg mellett Tirolban is a második legmagasabb fokozatúra emelték a lavinaveszély miatt kiadott figyelmeztetést. A tiroli Kufsteinben egyes helyeken nem ajánlják az erdei sétákat sem. A helyi hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy mindenki kerülje a nyílt hegyi terepeket.

Ön is Ausztriában síel? Mit tapasztal? Van fotója vagy videója?
Írjon nekünk vagy küldjön képet!

Salzburgban sem ajánlják senkinek, hogy a sípályákon kívüli területeken tartózkodjon. Az elkövetkező napokban ott is életveszélyes lavinákra számítanak. A tennengaui Sankt Kolomanban a lakosságnak a házak elhagyását sem ajánlják, és keddig az iskolák és óvodák is zárva tartanak. Innen 50 kilométerre tölti szabadságát Sebastian Kurz osztrák kancellár is, aki szintén a hó fogságában rekedt. 

Az Index egyik olvasója, aki a Salzburghoz közeli Hochkönig síterepen tölti szabadságát, azt írta: az autópálya havas volt, csak 80-nal lehetett menni, de a hegyen nincs katasztrófa hangulat. "Úgy tűnik, a helyieknek ez elég természetesnek tűnik. Békésen lapátolják a havat. Délelőtt nem mentek a liftek, de déltől elindultak". 

Zell am Seeben egy 23 éves snowboardosnak az egész éjszakát a szabadban kellett töltenie, miután a hegyi mentőknek a rossz időjárás miatt szombat este fel kellett hagyniuk a keresésével. Szerencséjére vasárnap az egyik sífelvonó munkatársa meglátta egy távcsővel. A 23 éves német férfit ezután kötéllel húzták fel a sífelvonó egyik kabinjába. A férfi az éjszakát egy saját maga által készített hóalagútban tudta átvészelni.   

Alsó-Ausztriában is nagy (4-es) vagy fokozott (3-as) a lavinaveszély. Az előrejelzések szerint a helyzet nem fog javulni az elkövetkező napokban. Lilienfeld környékén vasárnap délelőtt két túrázót kerestek hegyi mentők helikopterrel. Egyelőre nem találták meg őket.

A Magyarországhoz közelebbi Stájerországban, főként Felső-Stájerországban (Obersteiermark) is több helyen nehéz a helyzet. Itt szintén 4-es fokozatú figyelmeztetés van érvényben, a tartomány más részein 3-as. St. Johann am Tauernben a lavinaveszély miatt 14 lakóházat kellett kiüríteni. A lakókat a helyi önkormányzat helyezte el."A helyzet abszolút drámai marad" - mondta Michael Schickhofer, a katasztrófavédelemért felelős helyettes tartományi főnök. Különböző helyen összesen 2000 ember van elvágva a külvilágtól.  

Egy a  Präbichl síterepen pihenő olvasónk azt írta: "P éntek este hazamenekültünk, mert megtudtuk, hogy lezárják a hegyről levezető utat. Azóta el van zárva a hely. Életünkben nem láttunk ennyi havat, hatalmas élmény volt! Kár, hogy síelni alig lehetett a nagy szél miatt."

Liezenben egy 12 fős turistacsoport figyelmen kívül hagyta a veszélyt. Eltávolították az egyik lavinaveszélyes szakaszt lezáró kordonokat és tiltott területen haladtak, amikor egy kisebb lavina három autót betemetett. A mentőcsapatoknak az újabb lavinaveszély közben kellett kimenteni őket. "A lavinaveszélyes helyeken jelző kordonokat nem szórakozásból helyezzük ki, hívta fel a figyelmet" - mondta Michael Schickhofer. 

Rovatok