Index Vakbarát Hírportál

Az USA akkor vonul ki Szíriából, ha a törökök megvédik a kurdokat

2019. január 6., vasárnap 16:20 | aznap frissítve

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója egy új feltételhez kötötte az amerikai kivonulást Szíriából: vasárnap Jeruzsálemben azt mondta, Törökországnak garanciát kell adnia, hogy megvédi az Egyesült Államok kurd szövetségeseit.

Donald Trump még decemberben közölte, hogy ki akarja vonni az amerikai katonákat Szíriából, méghozzá szoros határidőn belül. A váratlan döntés szinte sokkolta az Egyesült Államok szövetségeseit és az amerikai katonai és biztonságpolitikai szakembereket. A lépésre reagálva lemondott James Mattis védelmi miniszter, írja az MTI.

Trump január 2-án módosította bejelentését. Akkor arról beszélt a sajtó előtt, hogy "nincs menetrend és nincs határidő az amerikai katonák kivonására", előbb le kell győzni az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet) maradványait. Ebben a harcban a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia az Egyesült Államok fő szövetségese.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette: a kivonulást Északkelet-Szíriából ahhoz kötik, hogy az Iszlám Állam vereséget szenvedjen, és hogy Törökország vállaljon kötelezettséget az Egyesült Államok kurd szövetségeseinek a biztonságáért. Megerősítette, hogy a kivonulásra nem szabtak határidőt, de nem is akarnak hosszú ideig Szíriában maradni.

"Törökországnak egyeztetnie kell szíriai katonai akcióit az Egyesült Államokkal. Az a minimum, hogy ne sodorja veszélybe a katonáinkat, de az (amerikai) elnöknek azt az elvárását is figyelembe kell vennie, hogy ne kerüljenek veszélybe azok a szíriai ellenzéki erők, amelyek az oldalunkon harcoltak" - mondta Bolton.

Rovatok