Index Vakbarát Hírportál

Az emberiséghez intézett segélykiáltást az elszökött szaúdi lány, az emberiség meghallotta

2019. január 7., hétfő 16:25 | aznap frissítve

A Twitteren hallatott segélykiáltást egy családja elől menekülő 18 éves szaúdi lány, aki egy bangkoki szállodában várja rettegve, hogy kiadják rokonaikak, akik "100 százalék, hogy végeznek vele". És a világ meghallotta őt, néhány óra alatt emberi jogi szervezetek, vezető orgánumok, diplomáciai testületek siettek a segítségére.

Rahaf Mohammed al-Kunun szombaton érkezett a thaiföldi fővárosba Kuvaitból, méghozzá egyedül. Ez azért is különös, mivel Szaúd-Arábiában a nők csak valamelyik férfi rokonuk engedélyével dolgozhatnak, utazhatnak, házasodhatnak, sőt, még bizonyos egészségügyi kezelésekre is nekik kell rábólintaniuk. A Szaúd-Arábia északi részén található Hail városának egyik befolyásos nemzetségéből származó lány azonban egy családi vakációról szökött meg. Bangkokba érkezve úgy gondolta, hogy ha a jómódú arabokat követve pár napig a városban marad, és a jómódú arabok bevett szokását követve eljátssza, hogy gyógykezelésre érkezett, akkor egy idő után komplikációmentesen tovább tud utazni Ausztráliába, ahol be tudja nyújtani a menedékkérelmét.

Az emberiséghez kiáltott segítségért, az emberiség meghallotta

Azonban alig hogy leszállt a gépről, a thai reptéri hatóságok azonnal kiemelték; állítása szerint az útlevelét is elvették, majd közölték vele, hogy apja kérésére a hétfő reggeli géppel visszaviszik Kuvaitba. Addig azonban Rahaf Mohammed al-Kunun egy reptéri hotelben kapott szobát, ahol a deportálástól félve elbarikádozta magát, és kétségbeesett tweetekkel próbálta felhívni magára a figyelmet. Saját nevére vette addig fantázianév alatt futtatott fiókját, és története hitelesítésére kiposztolta úti okmányait is. Tweetjeivel a bangkoki tranzitzónában tartózkodókat célozta meg, és arra kérte őket, hogy helyezzék nyomás alá a hatóságokat.

Mindenkire szükségem van. Az emberiséghez kiáltok segítségéért.

A repülőtéren csak szórványos sikert arattak üzenetei, de a tweetjei nem álltak meg a tranzitzónánál, és a globális médiában óriási visszhangra találtak. Ez tulajdonképpen érthető, hiszen a jemeni humanitárius katasztrófa és a Hasogdzsi-gyilkosság miatt a nyilvánosság árgus szemekkel figyeli a Szaúd-Arábiából – ahol a szunnita iszlám legszélsőségesebb jogi iskolájának, a vahabbitáknak a tanításai alapozzák meg a törvényeket – előcsorgó szennyes ügyeket. A Twitter-felhasználók és a média is rögtön ugrott az olyan üzenetekre és nyilatkozatokra, mint hogy

A családom már azért is hat hónapig szobafogságban tartott, mert levágattam a hajam.

Vagy

100 százalékig biztos vagyok abban, hogy amint kikerülök a szaúdi börtönből, meg fognak ölni.

A börtön ott jön a képbe, hogy Rahaf Mohammed al-Kunun a szaúdi jogrendszer szerint bűncselekményt követett el azzal, hogy egyedül szállt repülőre; ugyanis a szaúdi nők - ahogy már említettük - csak valamelyik férfi rokonuk engedélyével dolgozhatnak, utazhatnak, házasodhatnak, de még bizonyos egészségügyi kezeléseknél is szükség van a jelenlétükre. A lány a családjától pedig azért tarthat, mivel Michael Page, a Human Rights Watch közel-keleti helyettes igazgatója szerint Szaúd-Arábiában a családjuktól elmenekülő nők sokszor komoly bántalmazásra és elzárásra számíthatnak férfirokonaik részéről.

A Guardiannak beszélő egyik – már ausztrál menedékjog védelme alatt élő – barátja szerint Rahaf Mohammed al-Kununnak már eddig is bőven volt része az erőszakban és szexuális jellegű bántalmazásban. Az ismerős szerint a lány – akireől nagyon keveset tudni – a női egyenjogúságért küzdött, "egy aktivista, egy feminista", akit egyik unokatestvére progresszív nézetei miatt halálosan meg is fenyegetett. Maga Rahaf Mohammed al-Kunun a  Reutersnek azzal indokolta Ausztráliát megcélzó menekülési tervét, hogy "családja fizikailag, érzelmileg és verbálisan is bántalmazza őt", elnyomásban él, nem utazhat, és nem ülhet volán mögé (amúgy idén Rijád a kevéssé médiaképes kétes ügyeit leplező PR-akcióként újra engedélyezte a nőknek az autóvezetést).

Thaiföld engedett, de megjelent az apa

Rahaf Mohammed al-Kunun hátterével és motivációival kapcsolatban jelenleg (a jelenleg a hétfő délutánt jelenti) még igen sok a homályos folt. A thai hatóságok szerint például azért tartóztatták fel a hatóságok a reptéren, mivel furcsának találták, hogy nincs se visszaútra szóló jegye, és egy fillér sincs nála. Suracsate Hakparn, a thai bevándorlási hatóság főnöke úgy tudja, Rahaf Mohammed al-Kunun nem csak a bántalmazás, hanem egy családja által nyélbe ütött kényszerházasság elől is menekül.

Annak ellenére, hogy a szaúdi lány barikádja nem tűnik épp áttörhetetlennek, a thai hatóságok az óriási médiaérdeklődés miatt mégsem küldték haza hétfőn Rahaf Mohammed al-Kununt. Ettől a lépéstől egyébként az Amnesty közel-keleti programvezetője is óva intette a thai hatóságokat, arra hívva fel a figyelmet, hogy az ország által aláírt szerződések kötelezik a hatóságokat arra, hogy ne adjanak ki olyan embereket, akiket a kiadatásukat kérő országokban komoly jogsérelem, sőt, fizikai bántalmazás fenyeget. Egy ausztrál szenátor, a zöldpárti Sarah Hanson-Young is felszólította saját kormányát, hogy tegyék lehetővé a lány Ausztráliába történő menekülését.

Sőt, a nőt kérésére szárnyai alá vette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is, a szervezet képviselői néhány órás huzavonát követően magyar idő szerint dél körül bejutottak Rahaf Mohammed al-Kunun szobájába, majd egyeztetni kezdtek a thai hatóságokkal is. Kérésükre a lány visszakapta az útlevelét, majd magyar idő szerint kora délután ideglenes tartózkodási engedélyt is adtak neki, és az UNHCR munkatársainak kíséretében elhagyta a szobát. Azonban közben az országba érkezett apja is, aki valószínűleg nem fogja olyan könnyedén elengedni a lányát.

Egy dubaji hercegnőt is haza lehet hurcoltatni

A Twitteren mindenesetre tízezren követik feszült figyelemmel a konfliktust, és szaporodnak a #SaveRahaf bejegyzések. A szaúdi nők jogaival kapcsolatos érzékenység növekedését nem csak az együttérző-támogató tweetek regimentje mutatja, hanem az is, hogy tavaly egy hasonló szituációba keveredő szaúdi nőt, Dina Ali Laslumot a Fülöp-szigetek-i hatóságok simán átengedtek a szaúdiaknak, akik szemtanúk szerint erőszakkal vitték magukkal a "sikoltozó, segítségért rimánkodó nőt", akinek később szigetelőszalaggal tapasztották be a száját.

Rahaf Mohammed al-Kunun esete talán arra is ráirányítja a figyelmet, hogy több Öböl-országban még a legmagasabb státuszú nők is ki vannak szolgáltatva a férfiaknak. A Magyarországon is népszerű turistadesztinációnak számító Egyesült Arab Emírségek uralkodócsaládjának egyik sarja például idén tavasszal próbált meg elszökni Dubajból, de az uralkodó az indiai hatóságok segítségével hazacipeltette. Azóta szinte semmi hír nincs a korábban még az Emírségek egyik nyugat-kompatibilis reklámarcának számító Latifa al-Maktumról, sem pedig nővéréről, akit 2001-ben az angliai Cambridge-ből vittek haza emirátusbeli ügynökök.

(Borítókép: Rahaf Mohammed al-Kunun képernyőfelvétele az élő Twitter videójából.  Fotó: Handout / AFP)

Rovatok