Index Vakbarát Hírportál

Macron népszerűsége egyszer csak emelkedni kezdett

2019. január 8., kedd 20:26

Öt százalékponttal emelkedett januárban Emmanuel Macron francia államfő népszerűsége, írja az MTI az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérésére hivatkozva. A Paris Match című magazin honlapján megjelent hír szerint a január 3-4-én 1014 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérésben a megkérdezettek 28 százaléka volt pozitív véleménnyel a francia elnök politikájáról, ami öt százalékpontos emelkedést jelent decemberhez képest. 

Macron tevékenysége a franciák valamivel kevesebb mint háromnegyedének (72 százalék) továbbra se tetszik. A francia elnök népszerűsége a 65 év felettiek körében nyolc százalékkal nőtt és ugyanennyivel nőtt a munkások körében is.

Az első kategóriában jelenleg 34, a második esetében 20 százalékos az elnök támogatottsága. 

A Paris Match kommentárja szerint mindez arra utal, hogy Macron tetszési mutatójának javulása a jobb életkörülményeket követelő sárgamellényesek nyomására bejelentett szociális intézkedéseknek köszönhető, s az elnök népszerűsége visszatért a folytatódó tüntetések előtti szintre.

A franciák csaknem fele (48 százalék) úgy értékeli, hogy Emmanuel Macron jól képviseli Franciaország érdekeit a világban, és 19 százalékuk érzi úgy, hogy az elnök közel áll a franciák mindennapi problémáihoz.

Edouard Philippe miniszterelnök tetszési mutatója is jelentősen, mintegy hét százalékponttal javult az elmúlt hónapban és jelenleg 33 százalékon áll.

A felmérés szerint a franciák most először érzik úgy, hogy a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés testesíti meg a leginkább az elnök ellenzékét. Így látja a megkérdezettek 35 százaléka. Korábban a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális Baloldali Lázadó Franciaországot érzékelték a legerősebb ellenzéki erőként a franciák, amelyet most 30 százalékuk értékelt Macron elsőszámú ellenfeleként.

Rovatok