Index Vakbarát Hírportál

Adatlopás: mire kiértek a rendőrök, a diák darabokra törte a gépét

2019. január 8., kedd 09:37 | aznap frissítve

A német rendőrség őrizetbe vett egy 20 éves férfit, akit több száz politikus, művész és újságíró személyes adatainak ellopásával és nyilvánosságra hozatalával gyanúsítanak, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A férfi beismerő vallomást tett.

A gyanúsítottról egyelőre csak annyit tudni, hogy tanuló, és Hessen tartományban él szüleivel egy lakásban. A lakásban már vasárnap házkutatást tartottak, és már akkor őrizetbe vették a diákot, de a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) csak most adott tájékoztatást erről. 

A Spiegel úgy tudja: mielőtt odaértek volna a rendőrök, a diák addigra megsemmisítette a számítógépét. A lap rendőrségi forrásokból úgy értesült: a diák egyedül követte el tettét, nincs is igazán tisztában azzal, hogy milyen súlyos bűncselekményt valósított meg ezzel, és nem áll kapcsolatban külföldi titkosszolgálatokkal. A diákot kémkedéssel és jogosulatlan adatkezeléssel gyanúsítják.

Hétfőn arról számolt be a német sajtó, hogy tanúkat hallgattak meg, és Heilbronnban is házkutatást tartottak. Ott egy 19 éves  informatikai szakembert hallgattak ki órákon keresztül, lefoglalták az informatikai eszközeit és még a szemetét is tüzetesen átvizsgálták. 

A G0d nevű felhasználó Twitter-fiókján több száz német politikus, művész és újságíró ellopott személyes adatát tették közzé.  Az eddigi vizsgálatok szerint az adatlopás 994 embert érint, többnyire aktív és volt politikusokat. Az esetek túlnyomó többségében csupán kapcsolattartási adatokhoz - telefonszámokhoz, e-mail-címekhez, postacímekhez - jutottak hozzá, nagyjából 50 esetben pedig érzékeny személyes információkat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat vagy nyaraláson, családi eseményeken készült felvételeket is szereztek. 

Rovatok