Index Vakbarát Hírportál

A mexikói elnök szerint nekik ugyan semmi közük a határfalvitához

2019. január 9., szerda 23:54

Az amerikai–mexikói határon létesítendő fal körül kialakult vitát amerikai belpolitikai problémának nevezte szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök, írja az MTI. Mexikó ezért nem fog olyan javaslatokra reagálni, amelyek az Egyesült Államok belpolitikai helyzetéből fakadnak, és nem is fog beleavatkozni a vitába.

A 65 éves mexikói államfő első alkalommal reagált a fallal kapcsolatos amerikai belpolitikai vitára, Donald Trump elnöknek a fal felépítését célzó követelésével kapcsolatban eddig nem foglalt állást.

A legutóbbi erről szóló tanácskozásról Trump egyszerűen kisétált, mikor nem a neki kedvező választ kapta Nancy Pelositól, a törvényhozás házelnökétől, és Chuck Schumer szenátusi frakcióvezetőtől – írja a BBC. Trump a Twitteren közölte: a megbeszélés „totális időpazarlás” volt. „Azt mondtam, pá-pá, csak ez a megoldás!” – jelentette ki.

Az amerikai részleges kormányzati leállás feloldásáról demokrata és republikánus párti képviselők között zajló tárgyalások központi kérdése a déli határon felépítendő fal. Az elnök kitart amellett, hogy a déli határokat meg kell védeni, és ehhez változatlanul 5,6 milliárd dollárt kért a törvényhozóktól. A kormányzat hosszú leállásáról és a vitáról mindent leírtunk ebben a cikkünkben:

Rovatok