Index Vakbarát Hírportál

A szervizeléshez való jogok bevezetését tervezik Európában

2019. január 9., szerda 20:40

Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor valami a garancia lejárta után szinte napokkal megy tönkre, mintha napra pontosan megtervezték volna a termék halálát. Ilyenkor a környezettudatos vásárló megpróbálja megjavíttatni a problémás eszközt, és kifizet egy rakat pénzt a javításra, míg a kényelmesebbek sokszor kisebb anyagi teher mellett, az újabb vásárlás mellett döntenek. 

Változás állhat be viszont az EU, valamint az Egyesül Államok bizonyos részein, ugyanis a szervizeléshez való jogok beiktatását tervezik. 

A törvényjavaslatot környezetvédelemre szakosodott európai miniszterek dolgozták ki, amivel arra akarják rávenni a gyártókat, hogy tartósabb, valamint könnyebben javítható termékeket állítsanak elő. A javaslat egyelőre a lámpákra, tévékre, valamint a nagyobb háztartási gépekre vonatozna. 

Az Egyesült Államokban legalább 18 állam tervez hasonló törvényt iktatni, amivel az egyszer szétszedhető, ragasztott háztartási gépekre, valamint az olyan eszközökre vonatkoznak, amelyekhez nem kapható cserealkatrész, valamint, nem mellékelnek a javításhoz útmutatót. 

A szakértők szerint bár nem tökéletes a törvény, de nagy segítség lehet a szén-dioxid-kibocsájtás elleni harcban, valamint dicséretesnek nevezték, hogy politikusokat egyáltalán foglalkoztatja ez a probléma. 

(BBC)

Rovatok