Index Vakbarát Hírportál

A brit hadsereg is bekapcsolódott az újabb reptéri drónincidens vizsgálatába

2019. január 9., szerda 05:40

A Scotland Yard mellett már a brit hadsereg is vizsgálja azt a drónincidenst, ami miatt kedd este háromnegyed órára le kellett állítani a felszállásokat a londoni Heathrow repülőtéren.

A londoni rendőrség bejelentette, hogy teljes körű bűnügyi vizsgálat indult a legforgalmasabb európai repülőtér körzetében észlelt drón ügyében. A Scotland Yard közölte, hogy rendőrök is látták a repülőszerkezetet, Stuart Cundy műveleti parancsnok pedig elmondta:

a London nyugati határában fekvő Heathrow térségében kiterjedt kutatás folyik a felelősök után.

Hangsúlyozta: a brit repülésbiztonsági törvény alapján a repülőgépek biztonságának fenyegetése bűncselekmény, amelyért akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Cundy arra nem tért ki, miként segítik a nyomozást a brit fegyveres erők.

Chris Grayling közlekedési miniszter a tárca szóvivője útján kiadott nyilatkozatában közölte, hogy az ügyben felvette a kapcsolatot Sajid Javid belügyminiszterrel és Gavin Williamson védelmi miniszterrel. Grayling bejelentette, a hadsereg felkészül arra, hogy szükség esetén minél előbb telepíthesse Heathrow-n is ugyanazt a technológiát, amelyet a második legforgalmasabb brit repülőtéren, a Londontól délre fekvő Gatwicken is telepítetteka súlyos fennakadásokat okozó év végi drónberepülésekután.

Gatwick repülőterét másfél napig zárva kellett tartani a karácsony előtti legnagyobb csúcsforgalom idején, miután hatvannál is többször észlelték drónok berepülését a légikikötő területére. Gatwick lezárása miatt több mint ezer járatot kellett törölni vagy más repülőterekre átirányítani - az átirányítások és a járattörlések 140 ezer utast érintettek.

Nem hivatalos brit médiaértesülések szerint Gatwick légterét ma már az izraeli fejlesztésű Drone Dome - azaz "Drónkupola" - nevű rendszer védi, és ennek telepítése után indulhatott újra a forgalom. Ez a rendszer egyszerre képes

A brit közlekedési minisztérium a hét elején bejelentette, hogy jelentősen szigorítja az idén a magánszemélyek által működtetett drónok használatának szabályozását. A tervezetben sok egyéb intézkedés mellett szerepel, hogy novembertől a 250 grammnál nagyobb súlyú drónok tulajdonosainak regisztráltatniuk kell magukat és drónjukat a brit polgári repülésügyi hatóságnál (CAA), és vizsgán is számot kell adniuk arról, hogy tisztában vannak-e a drónok üzemeltetésének biztonsági előírásaival.

(MTI)

Rovatok