Index Vakbarát Hírportál

A sárgamellényesek sorban rongálják a traffipaxokat Franciaországban

2019. január 10., csütörtök 18:36

A francia belügyminisztérium szerint a sárgamellényes tüntetők a sebességmérők legalább hatvan százalékát rongálták már meg országszerte, ezzel pedig szerintük "a biztonságos közlekedést veszélyeztetik", írja a BBC.

A sebességmérőket fekete ragasztószalaggal vagy festékkel kenik be, hogy ne tudjanak rendesen működni és mérni. Országszerte körülbelül 3200 traffipax van, és ennek több mint a felét érinti a vandalizmus. A tavaly bevezetett új sebességhatár már így többekből felháborodást váltott ki: 90 kilométer per óráról 80-ra csökkentették azt.

A francia kormány egy új törvénnyel kívánja eltiltani a rendbontókat a jobb életkörülményeket követelő sárgamellényesek egyre erőszakosabb tüntetésein való részvételtől és megakadályozni a be nem jelentett megmozdulásokat.  Az új szabályozást a futballhuligánok elleni törvénykezés mintájára kívánja a kormány megalkotni: a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket nyilvántartásba vennék és eltiltanák a további megmozdulásokon való részvételtől.  A miniszterelnök elmondta: a sárgamellényes megmozdulás november 17-i kezdete óta 5600 rendbontót állítottak elő, aki közül eddig ezer embert ítéltek el a bíróságokon.

A sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők százezrei november második felétől vonultak utcára tiltakozva az ellen, hogy a kormány emelni akarta az üzemanyagokat sújtó környezetvédelmi adót.

A kabinet végül elállt ettől, és december közepén több olyan intézkedést is bejelentett, melyek célja a szegényebb társadalmi csoportok helyzetének javítása. A sárgamellényes tüntetéssorozatról az Index helyszíni tudósítással is beszámolt.

Rovatok