Index Vakbarát Hírportál

Talicskával tolták ki a százkilós, félméteres érmét a múzeumból

2019. január 10., csütörtök 17:09

Közel 1,2 milliárd forintot, 3,6 millió eurót ér az a százkilós arany pénzérme, amit két éve loptak el a berlini Bode múzeumból. A lopás négy vádlottjának most kezdődik a büntetőpere.

Az eset körül óriási volt a hírverés, elsősorban a filmbe illő vakmerő betörés egyszerűsége miatt, valamint azért, mert a tolvajoknak sikerült elkerülniük a riasztók bekapcsolását. Sokáig a rendőrök sem tudták, hogy a betörőknek pontosan hogyan sikerült elmenekülniük a súlyos zsákmánnyal.

Annyit lehetett csak tudni, hogy  múzeum harmadik emeletén tárolt, egy gyűjtő tulajdonában lévő, névértékén egymillió kanadai dolláros pénzérméért létrán másztak fel, és betörték a golyóálló vitrinjét. Azóta kiderült, hogy a fél méter átmérőjű érmét talicskával tolták ki a közeli parkba, ahonnan kötélen ereszkedtek le vele a kocsijukhoz, majd eltűntek.

A kocsit korábban egy rendőrségi telepről lopták el, ahol a lefoglalt járműveket őrizték. A betörés után a vádlottak tűzoltóhabbal próbálták eltüntetni a nyomaikat, ám a rendőrök a kárpiton aranymaradványokat találtak.

A négy vádlott közül hárman egy bűnözésből élő hírhedt berlini család 18-20 év közötti tagjai, a negyedik pedig a tippadó biztonsági őr. Mindannyian igyekeztek eltakarni az arcukat, amikor a tárgyalóterembe vezették őket. Ügyvédeik szerint az égvilágon semmilyen konkrét bizonyíték nincs védenceik ellen, akikre szerintük rászállt a média, mivel a család libanoni gyökerű.

Az érme sorsáról nem lehet biztosat tudni, minden bizonnyal beolvasztották. (Guardian)

Rovatok