Index Vakbarát Hírportál

Február 7-e lesz Trump elnökségének legnehezebb napja

2019. január 10., csütörtök 23:01

Donald Trump egyik legközelebbi volt bizalmasa és a legkínosabb ügyeinek intézője belement, hogy ország-világ előtt, eskü alatt "teljes körű és feltáró" vallomást tegyen a munkáról, amit volt főnökének végzett. Az ügyvéd Michael D. Cohen február 7-ére tervezett, élőben közvetített képviselőházi bizottsági meghallgatása óriási szenzációnak ígérkezik, hiszen a közvélemény első kézből értesülhet Trump legpiszkosabb ügyeiről.

Cohen egyebek mellett arról ismert, hogy ő intézte két olyan nő hallgatásának a megvásárlását, akik azt állították, hogy viszonyuk volt Trumppal. Cohennek Trump állítólagos necces ingatlan- és adóügyeire is rálátása lehetett. Mindezt egy ideig tagadta, majd elkezdett együttműködni a Trump-kampány orosz kapcsolatait és az elnökválasztás orosz befolyásolásának vizsgálatát vezető Robert Muellerrel, valamint a Trump üzleti ügyeit firtató New York-i szövetségi ügyészekkel.

Cohen meghallgatása azért akkora szenzáció, mert míg a sajtó elől következetesen elzárt Mueller-vizsgálat végének időpontját még ma is csak találgatni lehet, most fény derülhet arra, hogy valójábanmekkora bajban van az USA elnöke.

Cohen – vélhetően vádalku részeként – augusztusban elismerte, hogy adót csalt, megtévesztette a bankját és megsértette a kampányfinanszírozási előírásokat, amikor a 2016-os kampány idején lefizetett egy nőt, aki ki akart tálalni a Trumphoz fűződő viszonyáról. Később azt is beismerte, hogy félrevezette a kongresszust Trump tervezett moszkvai ingatlanbizniszéről is. Összesen 3 év börtönre ítélték. Trump szerint ő semmi rosszat nem tett, nem utasított senkit törvénysértésre, Cohen pedig azért hazudozik róla, mert ezért kapott enyhe büntetést.

A képviselőházi vizsgálóbizottság vezetője, Elijah Cummings szerint viszont Cohen meghallgatása olyan vízválasztó, mint amilyen a Richard Nixon tanácsadójáé, John Dean-é volt az elnök lemondásával végződő Watergate-botrány idején. (NYTimes)

Rovatok