Index Vakbarát Hírportál

Szentmisét tart Csíksomlyón a pápa júniusban

2019. január 11., péntek 11:38

Romániába látogat május végén Ferenc pápa, és Csíksomlyót is felkeresi

– közölte pénteken a román elnöki hivatalra hivatkozva az MTI.

A Magyar Idők pénteki számában azt írta, hogy a bukaresti sajtó már korábban úgy értesült, hogy a pápa elfogadta a román államfő meghívását. Mint írták, a katolikus egyházfő május 31-én érkezik Bukarestbe, és három napig lesz az országban. Látogatása során a moldvai Jászvásárra, az erdélyi Balázsfalvára és Csíksomlyóra is ellátogat.

Az elnöki hivatal rövid közleménye szerint a látogatás további részleteit a későbbiekben ismertetik.

A pápát még a román államfő hívta meg Romániába 2017-ben, legutóbb 1999-ben látogatott Romániába katolikus egyházfő II. János Pál pápa személyében.

A látogatásra beleegyezését adta az ortodox egyház vezetősége is, hiszen Románia lakosságának nagy többsége görögkeleti vallású, a pápa csak az ortodox egyház beleegyezésével érkezhet Romániába.

Frissítés 14:40-kor:

Június 1-jén, szombaton tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben Ferenc pápa

- közölte az MTI-vel Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense. A pápalátogatást a pünkösdi zarándoklat mintájára készítik elő, így a mise szabadtéren lesz a csíksomlyói hegynyeregben, ahol a pünkösdi búcsú szentmiséjét is szokták tartani.

Oláh közölte,

mivel a pünkösdi búcsú az idén egy héttel későbbre, június 8-ára esik, magánbeszélgetésekben felmerült a két esemény összevonásának lehetősége.

Erről azonban még nem született döntés, amelynek meghozatalában Jakubinyi György érsek és a csíksomlyói ferencesek illetékesek.

Rovatok