Index Vakbarát Hírportál

Plagizált a szlovák házelnök

2019. január 11., péntek 20:03

Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnökének 2002-es kisdoktori disszertációja jelentős jelöletlen szövegátvételeket tartalmaz a forrásirodalomból – erre a következtetésere jutott a diplomát hajdan kiállító besztercebányai egyetem vizsgálata.

A jelentés ugyanakkor kerüli a "plágium" szó használatát, merthogy ilyet a szlovák jogrend nem ismer (a címben azért használjuk a plagizált-kifejezést, mert az pontosan azt fedi, amit Danko elkövetett). Arra is kitérnek, hogy a diplomamunka készítésekor törvénysértés nem történt, a tapasztalt hiányosságok az akadémiai előírások megsértésének minősülnek.

Reakciójában Danko – aki a kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) is az elnöke – ugyanezt hangsúlyozta. Az elemzők szerint Danko várhatóan nem bukik bele az ügybe, sőt, a doktori címét se veszíti el, aminek a megléte amúgy sem feltétele a házelnöki poszt betöltésének.

Magyarországon 2012-ben volt hasonló botrány , amikor a 2010-ben megválasztott köztársasági elnökről, Schmitt Pálról megírta a Hvg.hu, hogy az 1992-es, sporttörténeti témájú kisdoktorija lényegében teljes egészében hasonló témájú disszertációk fordításaiból van összeollózva.  Schmittet a SOTE utóbb megfosztotta a doktori címétől, ő pedig végül még abban az évben kénytelen volt lemondani a posztjáról. Bár akkor ígérte, végül letett róla, hogy PhD fokozatot szerezzen.

Rovatok