Index Vakbarát Hírportál

Még több hó jöhet az Alpokban: 130 centi is eshet

2019. január 11., péntek 13:40

Az OMSZ előrejelzése szerint újabb komoly havazás várható az Alpokban a hétvégén, ahol már eddig is komoly gondot lehullott hómennyiség. 

Alpokban pénteken reggelig 13-349 centiméteres hóréteg alakult ki, és a nagyobb mennyiség a Keleti-Alpok térségében jellemző.

Az előrejelzések szerint a következő 5 nap során összesen 69-129 centiméter csapadék hullhat, javarészt hó formájában. 

Közben életveszélyessé váltak a bajorországi erdők a havazás miatt, a német tartományban közlekedési káosz van, pénteken újabb járásban hirdették ki a katasztrófaállapotot.

A több mint 800 ezer hektáron gazdálkodó bajor állami erdészeti vállalat pénteken kiadott figyelmeztetése szerint az egész tartományban veszély fenyeget, egyik pillanatról a másikra akár egészséges, stabilan álló fák is kidőlhetnek az ágakra nehezedő hó súlya miatt. A fakidőlés és az ágtörés veszélye miatt felfüggesztették a munkát, és mindenkinek azt javasolják, hogy kerüljék el az erdőket. 

Ausztriában sem jobb a helyzet: az osztrák hadsereg ötszáz katonája van bevetésen az országban kialakult súlyos hóhelyzet miatt, további ezren készültségben vannak - közölte pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Felső-Ausztriában pénteken 26 iskola tartott zárva a havazás miatt. A hadsereg két szállítóhelikoptere evakuált egy 66 tagú diákcsoportot, amely a Grünau im Almtal településen rekedt, és az behavazott utak miatt nem hagyhatta el községet.

Rovatok