Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapottal kerítene pénzt Trump a kerítésre

2019. január 11., péntek 05:32

A rendkívüli állapot kihirdetését sürgette Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, hogy a kongresszus jóváhagyásának megkerülésével finanszírozzák az amerikai-mexikói határon építendő falat – írta az MTI.

A befolyásos republikánus politikus közleményében leszögezte: a fal vagy kerítés finanszírozásáról folyó tárgyalások visszautasítása Pelosi házelnök részéről – még abban az esetben is, ha a kormányzati hivatalok munkája újraindulna – gyakorlatilag véget vet annak, hogy kongresszusi úton finanszírozzák a határfal építését. Graham közleményét azután tette közzé, hogy kijelentette: zátonyra futott minden erőfeszítés, hogy tárgyalni tudjanak a kongresszus demokrata párti vezetőivel.

A vita miatt nincs elfogadott költségvetése az országnak, ami már három hete tartó részleges kormányzati leálláshoz vezetett, amivel az Egyesült Államok történetének leghosszabb ideig tartó kormányzati leállása lehet.

A leállás a kormányzat 25 százalékát érinti, vagyis 

800 ezer állami alkalmazottat. Közülük 350 ezren kényszerszabadságon vannak, a többiek dolgoznak, de fizetést már nem fognak kapni, pedig az pénteken lenne esedékes. A korábbi leállásokkor a dolgozók utólag kapták meg a bérüket, de ezt is jóvá kell hagynia a kongresszusnak.

A demokrata többségű képviselőház csütörtökön este megszavazott egy törvénytervezetet, amely költségvetést biztosítana néhány minisztérium, köztük az agrártárca és a közlekedési minisztérium, valamint néhány kormányzati ügynökség munkájának újraindításához. A képviselők előző nap is megszavaztak egy törvénytervezetet, a pénzügyminisztérium és az adóhivatal munkájának újraindításához. Csütörtökön este azonban Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője befagyasztotta a két törvényjavaslat szenátusi szavazását, hangsúlyozva, hogy napirendre sem veszi a voksolást. Csütörtökön a dél-dakotai szenátus 28:5 arányban határozatot fogadott el, amely sürgeti a falépítést az amerikai-mexikói határon.

A montanai képviselőházban republikánus felvetésre 8 millió dollár megszavazására készülnek a fal finanszírozásának támogatásához. Az állam demokrata párti kormányzója, Steve Bullock még nem döntött arról, aláírja vagy megvétózza a döntést. A kormányzó azzal érvelt, hogy a pénzre nagyobb szükség lenne a helyi egészségügy és az infrastruktúra finanszírozásához. A texasi kormányzó helyettese, Dan Patrick bejelentette, hogy Texas megépíti az amerikai-mexikói határ texasi szakaszát, amennyiben a szövetségi kormány megtéríti annak összegét. Texasnak csaknem 2000 kilométeres határszakasza van Mexikóval.

Rovatok