Index Vakbarát Hírportál

New York Times: Az FBI az után nyomoz, az oroszoknak dolgozik-e Trump

2019. január 12., szombat 09:56 | aznap frissítve

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán kettős nyomozást indított Donald Trump elnök ellen, mert az volt a benyomása, hogy orosz érdekeket szolgál – írja a The New York Times. 

A lap névtelen, az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a vizsgálatot James Comey akkori FBI-igazgató 2017 májusi menesztése után indították el, bár Trump már 2016-is elnöki kampánya során is felkeltette a nyomozóiroda figyelmét oroszbarát kijelentéseivel. A nyomozás állítólag két szálon indult: az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump tudatosan vagy öntudatlanul dolgozott-e Moszkva javára, a bűnügyi nyomozás pedig azzal foglalkozott, hogy Comey menesztésével az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

Az FBI korábban is vizsgálódott Trumppal kapcsolatban, de az eddig nyilvánosságot kapott nyomozás csak Comey kirúgását, illetve azt érintette, elnöki kampánya során összejátszott-e a kampánycsapata az oroszokkal. A 2017-ben indult vizsgálat tárgya már Donald Trump személyesen, és az a kérdés, elnöki ideje alatt tudatosan orosz érdekeket szolgál-e. 

A lap állítása szerint a vizsgálat nagyon rövid idő alatt beolvadt a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság vizsgálataiba, amelyek azt nyomozzák, volt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok között. A bizottság eddig nem hozott nyilvánosságra ilyen bizonyítékokat, Trump azon korábbi munkatársait, akiket elítéltek, más - elsősorban korábbi gazdasági bűncselekményeik - miatt vontak felelősségre.

A The New York Times nem írt arról, hogy milyen következtetésekre juthattak az FBI nyomozásai.

Az MTI tudósítása szerint a cikkre Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő azonnal reagált, "abszurdnak" nevezte a lap állításait. "James Comeyt azért menesztették, mert kegyvesztett pártkatona volt, akkori helyettesét, Andrew McCabe-et pedig, aki közismert hazudozó, az FBI rúgta ki" - mondta. "Barack Obama elnökkel ellentétben, aki hagyta, hogy Oroszország és más külföldi ellenfeleink erőszakoskodjanak Amerikával, Trump elnök kemény Oroszországgal" – tette hozzá. 

Rovatok