Index Vakbarát Hírportál

1981 óta szökésben volt az életfogytiglanira ítélt olasz terrorista

2019. január 13., vasárnap 08:44

Elfogták Bolíviában Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali szökevényt - közölte a hét végén Jair Bolsonaro brazil államfő egy tanácsadója.

Bolsonaro megígérte, hogy kiadják

A most 63 éves Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el, amiért életfogytiglani börtönre ítélték, de 1981-ben megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült, írja az MTI.

Brazíliai menedékjoga sokáig komoly feszültségeket okozott Brazíliaváros és Róma között. Tavaly decemberben a brazil bíróság elrendelte az olasz férfi letartóztatását, de Battisti tartózkodási helyét nem ismerték, a hatóságok hetekig keresték. Michel Temer volt brazil elnök hivatala decemberben elrendelte Battisti kiadását is Olaszországnak.

Filipe Martins, az új államfő tanácsadója a Twitteren tudatta, hogy Cesare Battistit elfogták Bolíviában, és az olasz férfit visszaviszik Brazíliába, mielőtt valószínűsíthetően kiadják Olaszországnak, ahol letöltheti életfogytig tartó börtönbüntetését.

Olaszország 25 éve vár erre az őrizetbe vételre

Az olasz kormány üdvözölte Battisti elfogását. Matteo Salvini belügyminiszter dicsérte a bolíviai rendőrség és a brazil kormány munkáját. Mint mondta,

Battisti olyan bűnöző, aki nem érdemli meg, hogy kényelmesen éldegéljen a tengerparton, hanem ehelyett élete hátralevő részét börtönben kell töltenie.

A belügyminiszter közlése szerint már úton van egy olasz repülőgép Bolívia felé, fedélzetén olasz rendőrökkel és a titkosszolgálat tagjaival.

Alfonso Bonafede igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán szintén kifejezte elégedettségét az olasz és a brazil nyomozók együttműködésével kapcsolatban. Mint írta, Olaszország 25 éve vár erre az őrizetbe vételre.

"Ezúttal sikerült. Battisti nem talál több menekülőutat, ki fogják adni Olaszországnak" - mondta Alberto Torregiani, Battisti egyik meggyilkolt áldozatának fia.

Battistit Rio de Janeiróban 2007-ben egyszer már elfogták, és a bíróság akkor is elrendelte a kiadatását Olaszországnak, de ezt a döntést az akkori baloldali brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva felülbírálta. A kiadatás visszautasítása miatt Róma egy időre hazahívta brazíliai nagykövetét. 2011-ben a bevándorlási hivatal állandó letelepedést engedélyezett Battisti számára Brazíliában. Jair Bolsonaro, a január elsején beiktatott új elnök, korábban fogadkozott, hogy azonnal elrendeli a szélsőbaloldali terrorista kiadását.

Rovatok