Index Vakbarát Hírportál

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet betiltaná a Novicsokot

2019. január 14., hétfő 16:15

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) támogatja az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt, Novicsok néven emlegetett mérgező anyag betiltását - írja az MTI Sabine Nolke, Kanada OPCW-hez delegált tagjának Twitter-üzenetére hivatkozva.

A 193 tagú nemzetközi szervezet ez idáig nem adott hivatalos tájékoztatást a hétfőn, zártkörű ülésen hozott döntésről.

Sabine Nolke tájékoztatása szerint a hágai szervezet döntéshozó szervének 41 tagja az Egyesült Államok, Hollandia és Kanada javaslatára határozott arról, hogy két szert is felvesz az idegrendszerbe kerülve bénulást okozó mérgeket (toxin) rögzítő listájára, amelyek közül az egyik a szovjet időkben kifejlesztett Novicsok. Mint közölte, Oroszország nem vett részt a döntéshozatalban, de nem is akadályozta meg a javasolt vélemény elfogadását.

A tagállamoknak 90 nap áll rendelkezésére, hogy kifogással éljenek a határozat ellen, ellenkező esetben az érintett szerek a vegyi fegyvereket ellenőrző nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) hatálya alá kerülnek - közölte. Kanada arra szólítja fel a tagállamokat, hogy támogassák a javaslatot egy biztonságosabb a világ érdekében - tette hozzá Nolke.

2018. március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Feltehetően az orosz szolgálatok emberei akartak végezni vele.Itt olvashatja a témában írt cikkeinket.

Rovatok