Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök kínoztak halálra két meleg férfit Csecsenföldön, állítják jogvédők

2019. január 14., hétfő 17:44

Két meleg férfit halálra kínoztak csecsenföldi rendőrök, az LMBT-közösség további 40 tagját pedig őrizetbe vették orosz jogvédők szerint, írja a Guardian.

Az MTI tudósítása szerint az LMBT-háló nevű melegjogi szervezet programigazgatója, Igor Kocsetkov szerint az észak-kaukázusi köztársaságban újabb, decemberben kezdődött letartóztatási hullám zajlik férfiak és nők vélt vagy valós nemi orientációja alapján. Mint mondta, a helyi bűnüldöző szervek által őrizetbe vett személyeket, akiknek pontos száma a kívülállók számára nem ismert, Argun városban tartják fogva. A jogvédő a hírügynökségnek azt állította, hogy az elfogott emberek személyes iratait elkobozták, és hogy két őrizetes a kínzásba halt bele.

A Guardian arról ír, hogy az orosz melegjogi hálózat, ami jelentette az eseteket Szentpéterváron működik, de kiterjedt hálózattal bír a meleg közösségben Csecsenföldön is, a 2017-es melegek elleni pogromokról szóló hírek után a közösség tagjait megpróbálták kitelepíteni a viszonylagos önállóságú muszlim régióból. Az ilyen költöztetések miatt kobozzák el a melegek személyes dokumentumait a csecsenföldi hatóságok az aktivisták állítása szerint, valamint azzal is megfenyegették őket, hogy hátrahagyott rokonaikat bántani fogják, amennyiben elszöknek Csecsenföldről.

A rendőrök az orosz állami közösségi oldal, a Vkontakte egyik LMBT-csoportjának adminisztrátorát vették őrizetbe tavaly év végén, az ő kapcsolatai, telefonkönyve alapján kezdték megkeresni több másik meleg férfit, vagy leszbikus nőt.

Albi Karimov, Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető sajtótitkára "abszolút hazugságnak" minősítették a bejelentést. Szavai szerint Csecsenföldön az említett időszakban senkit nem vettek őrizetbe szexuális orientációja miatt. Azt mondta, hogy már az egész köztársaságnak tudomása lenne a történtekről, ha ott 40 embert elfognának, nem is beszélve a két állítólagos halottról.

Karimov úgy vélekedett, hogy az ilyen "híresztelések" olyanoktól származnak, akik alá akarják ásni "a nemzetközi terrorizmust legyőző és a rendet helyreállító" köztársaság vezetését, mert nyugtalanítja őket, hogy a "muszlim nép" erősödik és erősíti újjáélesztett erkölcsi értékeit.

A Novaja Gazeta című független napilap 2017 áprilisában írta meg, hogy Csecsenföldön tömegesen üldözik a melegeket. Kadirov egy Vlagyimir Putyin elnökkel való akkori találkozóján tagadta, hogy az újsághír igaz lenne, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a homoszexualitás "idegen" a csecsen társadalomtól.

Rovatok