Index Vakbarát Hírportál

Rossz brazilnak nevezte a brazil agrárminiszter Giselle Bündchen szupermodellt, amiért aggódik az esőerdők miatt

2019. január 14., hétfő 21:06 | aznap frissítve

Rossz brazilnak nevezte a brazil agrárminiszter Giselle Bündchen szupermodell-környezetvédőt, amiért kritizálta az új brazil kormányt az esőerdők írtása miatt, írja a Guardian. Bündchennek egyébként az ENSZ környezetvédelmi jószolgálati nagyköveteként az a dolga, hogy aggódjon az esőerdők miatt.

Jair Bolsonaro kormányfő agrárminisztere, Tereza Cristina Dias szerint a világhírű brazil szupermodell kormányt illető kritikája ártalmas az ország imázsára nézve. Egy konzervatív rádiónak adott interjújában abszurdnak nevezte, amit Bündchen tesz Brazíliával. Szerinte az ENSZ-követnek inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy elmagyarázza a világnak, hogy Brazília valójában rengeteget tesz a környezetért. Emiatt tárgyalásra hívta Bündchent.

Brazíliában a 2018 év végén megválasztott új, szélsőjobboldali elnök úgy döntött, a korábbinál is több esőerdőt irthatnak ki, korábban védettnek nyilvánított területeket kebelezhet be az agráripar. Egyébként az Amazonas-medencében található összefüggő erdőségek állítják elő a légkörben található oxigén 20 százalékát, ezért a bolygó tüdejének is nevezik a területet. Sajtóhírek szerint Bolsonaro azt tervezi, hogy kilépteti országát a párizsi klímaegyezményből is, amint annak kötelezettségei arra kényszerítenék az országát, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsájtást. A legnagyobb dél-amerikai ország az egyezmény értelmében elkötelezte magát, hogy 2025-ig 37 százalékkal, 2030-ig pedig 43 százalékkal csökkenti az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását.

Bündchen az ENSZ környezetvédelmi nagyköveteként évek óta harcol az Amazonas-medence megmentéséért, az erdőirtások és a vizek szennyezése ellen. A korábbi kormány ellen is szót emelt már, például 2017-ben, amikor a 600 ezer hektárnyi területet készült átengedni befektetőknek az akkori kormány.

Rovatok