Index Vakbarát Hírportál

Szélsőjobbos német újságíró utasított a kárpátaljai magyar központ felgyújtására

2019. január 14., hétfő 15:40

Egy német szélsőjobbos újságírótól kapta az utasítást és a pénzt a  a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának felgyújtására, írta a Szabad Európa Rádió oldala. Michal Prokopowicz a krakkói bíróságon mondta el, hogy az iroda felgyújtását Manuel Ochsenreiter német újságíró, a szélsőjobbos AfD egyik tanácsadója rendelte meg.

A támadást három lengyel férfi, Prokopowicz mellett Tomasz Szymkowiak és Adrian Marglewski hajtották végre 2018 februárjában. Az eset tovább feszítette a húrt Ukrajna és Magyarország közt.

A nyomok azonban nem a magyarellenes ukrán nacionalisták felé vezettek. Az Index korábbi cikke mutatott rá, hogy az elkövetők egy Kreml-barát szélsőjobboldali szervezet tagjai voltak. A magyarellenes támadás egyik elkövetője, Tomasz Szymkowiak egyben a lengyel szélsőjobboldali Xportal.pl weboldal szerkesztője, ahova többek közt Alekszandr Dugin-interjúkat fordított, de a Kreml-párti Szputnyik rádióban is szerepelt többször „szakértőként”. Közösségi médiás tevékenységére pedig a horogkeresztek és más náci szimbólumokkal teli tartalmak posztolása volt jellemző.

Manuel Ochsenreiter cáfolta a vádakat. A német férfi a szélsőjobbos Zuerst újság munkatársa, aki rendszeres megszólaló az orosz állami tévében, köszönhetően oroszbarát véleményének.  Ochsenreiter  támogatta az Ukrán szeparatistákat, és szót emelt az Oroszországot sújtó szankciók ellen is.  A német újságíró korábban tanácsadóként dolgozott a bevándorlásellenes, oroszbarát AfD-nél.

A német férfi ügyvédje a lap megkeresésére azt mondta, hogy nem tudnak ilyen vádakról, de ha elhangzott is hasonló, az nem igaz.

Korábbi cikkünk szerint az eset Moszkva azon akcióinak sorába tartozik, amellyel az Ukrán NATO-csatlakozást igyekszik megakadályozni.

Rovatok