Index Vakbarát Hírportál

Kanada kegyelmet kér Kínától a halálra ítélt drogcsempészre

2019. január 16., szerda 09:06

Kanada hivatalosan kegyelmét kért a Kínában drogcsempészet miatt halálra ítélt állampolgárának

- közölte Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter magyar idő szerint szerda hajnalban.

A kanadai hatóságok a kínai nagykövetségéhez fordultak kegyelmi kérvénnyel. Freeland emlékeztetett arra, hogy Kanada régóta és következetesen ellenzi a halálbüntetést:

Úgy gondoljuk, hogy ez embertelen és nem helyénvaló, és bárhol is mérlegelik a halálbüntetés kiszabását egy kanadai vonatkozásában, felemeljünk ellene a hangunkat, és mások esetében is ezt tesszük.

Kínában hétfőn ítélték halálra Robert Lloyd Schellenberg kanadai állampolgárt kábítószer-csempészet vádjával. A talieni népbíróság ítélete szerint Schellenberg "összeesküdött másokkal", hogy 222 kilogramm metamfetamint csempésszen Kínából Ausztráliába 2014 végén. A liaoningi legfelsőbb bíróság tavaly decemberben rendelt el perújrafelvételt, miután az ügyészség azzal érvelt, hogy az eredetileg kiszabott 15 éves börtönbüntetés túl enyhe volt. Schellenberg fellebbezni fog. Egyik ügyvédje azzal érvelt, hogy

a bíróság nem szigoríthatta volna az ítéletét anélkül, hogy új bizonyítékot mutattak volna be az ügyben.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte a halálos ítéletet, és azzal vádolta Kínát, hogy önkényesen hozta meg a döntést.

A Kanada és Kína közötti kapcsolatok azóta váltak feszültté, hogy Kanadában az amerikai hatóságok kérésére tavaly decemberben letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és mobil távközlési konszern globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát. Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. A letartóztatás heves tiltakozást váltott ki Peking részéről, az esetet követően pedig őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt az ország "nemzetbiztonságát fenyegető" cselekmények gyanújával. Bár Kína hivatalosan nem kapcsolta össze Meng ügyét a kanadaiak letartóztatásával, Peking korábban arra figyelmeztette Ottawát, hogy "súlyos következményekkel" kell számolnia, ha nem engedik azonnal szabadon a Huawei alapítójának lányát, márpedig nem engedték.

(MTI)

Rovatok