Index Vakbarát Hírportál

A brexitszavazás előtt Angliában is betiltották a szoknyák alá fotózást

2019. január 17., csütörtök 07:55 | aznap frissítve

A Theresa May brit kormányfő elleni bizalmatlansági szavazás miatt kevés figyelem jutott a brit felsőház egy keddi döntésére: sikerre vezetett egy brit nő egy évvel ezelőtt indított kezdeményezése, aki a szoknyák alá fényképezés (angolul upskirting) büntethetőségét szerette volna elérni.

A 27 éves Gina Martint személyes rossz tapasztalatai sarkallták arra, hogy aláírásgyűjtést kezdeményezzen az ügyben. 2017 júliusában egy zenei fesztiválon egy ismeretlen férfi  a tömegben a szoknyája alá fényképezett.

A nő észrevette, hogy a férfi ezután a szoknyája alatt a bugyijáról készült képet nézegeti a mobilján, és a barátjával együtt röhögnek rajta. A nő odament, és kikapta a férfi kezéből a telefont. A férfi kergetni kezdte, közben azt próbálta bizonygatni neki, hogy nem fényképezett a szoknyája alá.

A nő szólt a biztonságiaknak, majd megjelent két rendőr is, akiknek elmondta, mi történt és azt követelte, hogy a férfi törölje a képet a telefonjáról. Az egyik rendőr kikérdezte a férfit és megnézte a telefonját. A rendőr ezután azt mondta a nőnek: a férfi tényleg lefényképezte alulról, a kép valóban többet mutat, mint amit szeretne, de nagyon sajnálja, a fotó nem minősül jogsértőnek. 

Ennél többet nem tehettek, mert ez a cselekmény sem Angliában, sem Walesben nem büntethető -    ellentétben Skóciával. A rendőrség később egy levélben biztosította a nőt arról, hogy a képet törölték. 

Gina Martin n agyon el volt keseredve, megalázottnak érezte magát és nem elégedett meg ezzel az eljárással.  Petíciót indított a neten, amelyben az ilyen titokban készített fényképek szankcionálását követelte. A kezdeményezést több mint 110 ezren támogatták aláírásukkal. Sok nő számolt be hasonló rossz tapasztalatokról, közben Gina számtalan sértő és gyűlölködő üzenetet kapott a neten, valaki azzal fenyegette, hogy meg fogja erőszakolni, más azt tanácsolta neki, hogy ne járkáljon fesztiválokra miniszoknyában.

A kezdeményezés majdnem elbukott, mert egy alsóházi konzervatív képviselő blokkolta a törvénymódosítást. Végül Theresa May kormányának egy pártokon átívelő kezdeményezéssel sikerült átvinnie a javaslatot.

A felsőház kedden Angliára és Walesre is bevezette azt a szankciót, hogy aki titokban mások szoknyája alá fényképez vagy ezeket a képeket továbbítja, az akár szabadságvesztésre is ítélhető.

Rovatok