Index Vakbarát Hírportál

Finnország bekeményített a kiskorúakra támadó szexuális bűnözőkkel szemben

2019. január 17., csütörtök 15:23

Tizenhat gyanúsítottja van annak a támadássorozatnak, amit a finnországi Ouluban követtek el kiskorú lányok ellen az elmúlt fél évben, írja a Daily Mail az AFP hírügynökség alapján. A jellemzően szexuális bűncselekmények áldozatai 10 és 15 év közöttiek, a támadók pedig „külföldi hátterű személyek”. A lányokat általában lépre csalták a közösségi médiában, cigarettát és alkoholt ígértek nekik a találkozókon.

A decemberben letartóztatott kilenc gyanúsított mindegyike menedékkérőként érkezett az országba. A rendőrség adatai szerint tavaly 1400 bejelentést kaptak gyermekek elleni szexuális erőszakról. Az esetek negyedét külföldiek követték el, miközben a lakosságnak csak 7 százaléka származik más országból.

Azt is hozzáteszik, hogy a legtöbb támadást 2011-ben követték el gyermekek ellen, vagyis bőven a 2015–16-os menekültválság előtt, amikor körülbelül harmincezren érkeztek Finnországba a Közel-Keletről és Észak-Afrikából.

Az MTI korábbi jelentése szerint Juha Sipilä miniszterelnök múlt pénteken közleményt adott ki, amelyben szigorúan elítélte ezeket a bűncselekményeket. Közölte: megérti, hogy aggodalommal töltik el a lakosságot. Kijelentette, hogy a finn menedékjogi rendszer célja a kiszolgáltatott helyzetben lévők segítése, de

nem nyújthat védelmet bűnözőknek.

Törvénymódosításokat fogadnak el annak érdekében, hogy könnyebben lehessen kiutasítani az országból a súlyos bűncselekményeket elkövetőket. 

A most közzétett új szabályok szerint aki kiskorúval létesít szexuális kapcsolatot, az automatikusan nemi erőszaknak minősül, függetlenül attól, hogy beleegyezéssel történt-e, vagy sem. Az erőszaktevőkre a lehető legszigorúbb büntetést szabják ki. A szomszédos Svédországban nemrég hasonló törvénymódosítást fogadtak el. 

A témáról Georg Spöttle, a magyar közszolgálati média egyik kedvenc biztonságpolitikai szakértője is kifejtette véleményét a Kossuth rádió január 4-i reggeli műsorában.

Rovatok